ÇATLAK (STRİA) TEDAVİSİ

ÇATLAK (STRİA) TEDAVİSİ

Çatlaklar, derinin gerilmesi sonucu dermal hasara bağlı olarak gelişmekte ve estetik açıdan birçok hastayı rahatsız etmektedir. Başlangıçta kırmızı veya morumsu renkte ve kabarık olan lezyonlar, zaman geçtikçe solarak beyaz renkli çökük lezyonlar halini almaktadır.

Çatlaklar, kozmetik bir sorundur ve sağlık açısından herhangi bir risk teşkil etmemektedir.

Çatlak oluşumunun nedenleri nelerdir?

  • Ergenlik döneminde hızlı büyümeyi takiben gelişebilir. Kız çocuklarında görülme oranı erkeklere göre daha fazladır. En sık kasık bölgesi, bel bölgesi, diz ve dirsek içlerinde meydana gelir.

  • Gebelikte karın derisinin gerilmesi ve hormonal değişiklikler nedeniyle karın ortası, bacak üst bölgeleri, kalça ve meme bölgesinde gelişir. Genetik yatkınlığı olan kadınlarda çatlak gelişme ihtimali diğer kadınlara göre çok daha yüksektir.

  • Hızlı kilo alma ve vermelerde de deride çok sık oranda çatlaklar meydana gelmektedir.

  • Ağırlık kaldırma ve vücut geliştirme gibi sporlarla ilgilenenlerde ise göğüs bölgesi ve kolların iç kısımlarında çatlaklar meydana gelebilir.

  • Vücut kortizol düzeyini artıran hormonal hastalıklar veya deriye uzun süre kortizonlu krem kullanımı da çatlaklara neden olabilmektedir.

Çatlak tedavisi nasıl yapılmaktadır?

Çatlak tedavisinde tüm çatlaklar tamamen giderilemese de hastayı rahatsız etmeyecek noktaya kadar düzelme sağlanabilir. Tedavide önemli olan, erken dönemde yani çatlakların rengi henüz kırmızı ve mor renkteyken başlamaktır. Beyaz renk aldığında ise başarı şansı düşmektedir. Tedavi yöntemlerinden kombinasyon tedavileri, yani birçok tedavinin aynı anda kullanıldığı yöntemler, çok daha başarılıdır. Hangi yöntemlerin kullanılacağı ise konusunda uzman hekimler tarafından muayene sonrası belirlenmektedir.

Öncelikle çatlağa neden olan sebepler mümkünse azaltılmalıdır. Örneğin, hızlı kilo alıp vermeler gibi sağlıksız diyetler uygulanmamalıdır.

Topikal krem olarak A vitamini içeren kremler veya glikolik asit içeren kremler, çatlakları azaltmada başarılı bulunmuştur.

Kızarık dönemde, Dye lazer gibi kılcal damar tedavilerinde kullanılan lazer sistemleri ile kızarıklık azaltılırken, aynı zamanda kolajen uyarılarak çatlakların çapında daralma sağlanır.

Altın iğne, fraksiyonel lazer ve Dermapen gibi tedavilerde de amaç, kolajen sentezini uyararak çatlakları azaltmaktır. Hangi yöntemin kullanılacağı, çatlağın yerleşim yerine, hastanın deri tipine ve çatlağın süresine göre değişmektedir.

Tüm bu tedavilerle birlikte, çatlak tedavisi için özel olarak geliştirilmiş mezoterapi uygulamaları da tedavi başarısını artırmaktadır.

 

Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Whatsapp
Merhaba! Yardım almak istediğiniz konuyla ilgili bizlere WhatsApp hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Dermatolog Dr. Pınar Koç
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
Çevrimiçi