Nazolabial Dolgu

Nazolabial oluklar yaş ile birlikte daha da belirgin hale gelen doğal olarak yüzümüzde bulunan yüzeyel kontürlerdir. Bu bölgede deri çok incedir ve mimik kaslarının aktif olarak yoğun kullanıldığı bir bölge olduğu için kırışıklık gelişimine çok açıktır. 

Burun kanatlarının yanlarından başlayıp ağız köşelerine kadar uzanan bölgeye nazolabial alan denir. Yaş ilerledikçe üst yüz bölgesinin aşağıya doğru sarkması ve bu bölgedeki bağ dokunun azalması, derinin incelmesi, yağ yastıkçıklarının düşmesi  sonucu doğal olarak bulunan bu oluk daha da derinleşir.

Nazolabial  oluk belirginleştikçe de kişi olduğundan daha yaşlı, mutsuz ve yorgun görünmeye başlar.  Bu bölgeye dolgu uygulandıktan sonra kişinin yüz ifadesi daha yumuşak ve genç bir görünüme kavuşur.

Nazolabial dolgu öncesi hastanın değerlendirilmesi

Dolgu uygulaması yapılmadan önce hastanın tüm yüzü değerlendirilmelidir. Eğer yüzde yaşlanmaya bağlı doku kayıpları nedeniyle yüzde sarkma varsa nazolabial oluklar daha da derinleşmektedir. Hastada böyle bir durum tespit edilirse öncelikle üst yüz bölgesine dolgu veya ip askı tedavisi ile yüzü yukarı kaldırmak, sonrasında ise nazolabial bölgelere dolgu uygulamak daha doğru bir yaklaşım olacaktır.

 

Nazolabial Dolgu işlemi nasıl yapılır?

Nazolabial dolgu uygulamasının amacı nazolabial bölgedeki oyuğun ve kırışıklıkların hyaluronik asit veya mineral dolgu kullanılarak doldurulmasıdır.

Uygulama yapılacak bölge lokal anestezik kremlerle uyuşturulduğu için ağrı ve acı hissedilmesi beklenmemektedir.  Uygulamada iğne veya kanül kullanılmaktadır. 

Dolgu seçiminde o bölge ile uyum sağlayacak yumuşak kıvamda Hyaluronik asitli dolgular veya mineral dolgular tercih edilmektedir.

Kullanılacak dolgu miktarı ise hastanın ihtiyacına göre değişmektedir.

Yaklaşık uygulama süresi 10-15 dakika arasındadır ve işlem sonrası hasta günlük hayatına rahatlıkla devam edebilir.

Nazolabial Dolgu Uygulaması Sonrasında oluşabilecek yan etkiler nelerdir ?

Nazolabial dolgu sırasında diğer enjeksiyon işlemlerinde olduğu gibi kızarıklıklar, şişlikler ve morluklar oluşabilir. Bu yan etkiler beklenen yan etkilerdir ve kısa bir süre içerisinde kendiliğinden gerilemektedir.

Nazolabial Dolgu etkisi ne zaman fark edilir ve kalıcılığı ne kadar süre devam eder?

Nazolabial dolgunun etkisi, işlemden hemen sonra fark edilir ancak dolgunun doku ile tam uyuşması ve yerleşmesi, kırışıklığı açması yaklaşık 2 haftayı bulabilir.  Nazolabial dolgunun kalıcılığı, kullanılan dolgunun çeşidine, miktarına ve kişinin yapısal özelliklerine göre değişmekle birlikte, ortalama 9 ay – 1 yıl arasındadır. Dolgunun etkisi azaldıkça yeni dolgu eklemeleri yapılabilir.

Dolgu işlemi öncesi dikkat edilmesi gerekenler ?

  1. İşlemden yaklaşık 1 hafta önce aspirin benzeri kan sulandırıcı ilaçlar kesilmeli  yine kanama riskini artıran E vitamini ve yeşil çay benzeri takviyelerden uzak durulmalıdır.
  2. Tüm ağrı kesiciler ve alkol kullanımı 2 gün önce kesilmeli
  3. İşlem bölgesinde ve çevresinde herpes ve benzeri deri enfeksiyonu varsa mutlaka tedavi edilmeli ve tedavi bitiminde işlem yapılmalıdır.
  4. Mümkünse randevuya gelirken makyaj yapılmamalı ve yüz temiz bir şekilde olmalıdır.

Dolgu işlemi sonrası Dikkat edilmesi gerekenler ?

  • İşlem yapılan bölgeye masaj yapmak ve ovuşturmak önerilmemektedir.
  • Uygulamadan sonraki üç gün  boyunca özellikle ödem ve morluk varsa çok sıcak suyla banyo, hamam, sauna, solaryum veya güneşlenmek gibi nedenlerle ısıya  maruz kalınmamalı.
  • İşlem sonrasında ilk birkaç gün, kan sulandırıcı etkisi bulunan ilaç ve besinlerden uzak durulması gerekir.
  • Aynı gün alkol tüketilmemeli.
  • Uygulamadan sonra yaklaşık 1 gün boyunca ağır spor yapılmamalı
  • Aynı gün uygulama bölgesine enfeksiyon kapma riski nedeniyle su değdirilmemeli, herhangi bir ürün sürülmemeli ve makyaj yapılmamalı.
  • 2 gün boyunca enfeksiyon riski nedeniyle havuza girilmemeli.
  • 4 saat boyunca yüz üstü yatılmamalı
  • Aynı gün cilt bakımı yapılmamalı. Eğer cilt bakımı yapılacaksa önce cilt bakımı sonra dolgu işlemi yapılmalı. Eğer yapılmadıysa cilt bakımı en erken dolgu işleminden 1 hafta sonra yapılabilir.

 

Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Whatsapp
Merhaba! Yardım almak istediğiniz konuyla ilgili bizlere WhatsApp hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Dermatolog Dr. Pınar Koç
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
Çevrimiçi