Düzleşmiş yanaklar yaşlanmayla birlikte ortaya çıkabildiği gibi bazı kişilerde yapısal olarak bulunabilir. Estetik bir yüzde elmacık kemikleri belirgindir ve yanak bölgesi ona uyumu şeklide hacimlidir. Bu bölgenin belirgin olması yüze V şekli vermekte yani kişiyi daha genç ve dinamik göstermektedir.
Yaşlanmayla birlikte yüzümüzde aynı anda hem deri, hem deri altı, hem de yağ yastıkçıkları ve kemik dokuda kayıplar başlar. Bu kayıplar nedeniyle oluşan çökmelerin en çok fark edildiği bölgelerinin başında ise yanaklar gelmektedir. Yanaklar yüzümüzün çatısı gibidir ve yüzümüzün büyük bir kısmını kaplamaktadır. Yanaklarda hacim kaybı başladığı zaman yüz aşağıya doğru sarkar ve burun kenarından ağız kenarlarına doğru uzanan çizgimiz daha da derinleşir.
Orta yanak bölgesi ise aynı zamanda göz altı bölgesini desteklediği için bu bölgede olan hacim kayıpları göz altı çukurunun derinleşmesine neden olur. Yanak bölgesinde oluşan tüm bu değişiklikler sonucunda da kişi olduğundan daha yaşlı ve yorgun görünmeye başlar.
Hyaluronik asitli veya mineral içerikli dolgular kullanılarak yapılan yanak dolgusundan sonra kişi oldukça kısa bir süre içerisinde daha genç ve dinamik bir görüntüye kavuşur.
Yanak Dolgusu neden yapılır?
Yüzün çatısını yani yanak ve elmacık kemiğini belirginleştirmek amacıyla yapılmaktadır. Bu bölgelere yapılan dolgu sayesinde yanaklarda oluşan çökmeler giderilmekte veya yapısal olarak düz olan yanak bölgesi daha çıkıntılı hale getirilerek daha estetik bir görünüme kavuşturulmaktadır. Bu uygulama ile yaşlı ve yorgun ifadeden kurtulup daha genç ve dinamik yüzün bir belirtisi olan V şekle kavuşmak mümkündür.
Ayrıca orta yanak bölgesine yapılan dolgu ile göz altı çukurları da alttan desteklenip azaltılmaktadır.
Yanak Dolgusu Nasıl Yapılmaktadır?
Yanak dolgusu yapılmadan önce işlem yapılacak bölgeler lokal anestezik krem ile uyuşturulmaktadır. Sonrasında ise tercihe göre Hyaluronik asit içeren dolgular veya mineral dolgular iğne veya ucu künt kanül kullanılarak gerekli noktalara yerleştirilmektedir. Yaklaşık 15-20 dakika süren işlem sonrasında oluşan hacim artışı ise hemen fark edilmektedir.
Yanak dolgusu yüzü büyütür mü ?
Yanak dolgusu kemik üstüne ve derin tabakalara yapılan bir uygulamadır. İşin ehli olmayan kişilerce fazla miktarlarda dolgu kullanıldığında yüz öne ve yanlara doğru genişler. Bunun sonucunda oluşan yapay görüntü estetik açıdan hiç istenen bir görüntü değildir. Tüm dolgu uygulamalarında olduğu gibi konusunda uzman hekimlerce ve doğru teknikler kullanılarak yapıldığında ise son derece doğal sonuçlar ortaya çıkmaktadır. Yüz hiç büyümeden yukarı doğru kalkmakta ve daha genç ve dinamik bir ifadeye kavuşulmaktadır
Yanak Dolgusunun Kalıcılığı ne kadar süredir?
Yanak dolgusunun kalıcılığı, kişiden kişiye ve kullanılan dolgunun özelliklerine bağlı olarak değişmekle birlikte ortalama 9 ay ile 1 yıl arasındadır.
Ne kadar miktarda dolgu kullanılmaktadır ?
Dolgu miktarı tamamen ihtiyaca göre ve dolgunun özelliğine göre değişmektedir. Su tutma kapasitesi ve kaldırma gücü yüksek dolgular dolgular kullanıldığında daha az dolgu miktarı ile daha iyi sonuçlar alınabilmektedir. Yanaklarda ki hacim kaybı ne kadar çok ise ihtiyaç da o kadar artmaktadır.
Yanak Dolgusu Sonrasın da oluşabilecek yan etkiler?
Kullanılan hyaluronik asitli dolgular ve mineral dolgular vücut ile uyumlu maddeler olduğu için ciddi bir yan etkiye yol açması beklenmemektedir. Her enjeksiyon işleminde olduğu gibi deride kızarıklık, ödem ve enjeksiyon alanlarında kanamaya bağlı küçük morluklar oluşabilir. Bunlar doğal ve beklenen yan etkilerdir. Tüm bu etkiler yaklaşık birkaç gün içerisinde kendiliğinden gerilemektedir.
Dolgu işlemi öncesi dikkat edilmesi gerekenler ?
- İşlemden yaklaşık 1 hafta önce aspirin benzeri kan sulandırıcı ilaçlar kesilmeli yine kanama riskini artıran E vitamini ve yeşil çay benzeri takviyelerden uzak durulmalıdır.
- Tüm ağrı kesiciler ve alkol kullanımı 2 gün önce kesilmeli
- İşlem bölgesinde ve çevresinde herpes ve benzeri deri enfeksiyonu varsa mutlaka tedavi edilmeli ve tedavi bitiminde işlem yapılmalıdır.
- Mümkünse randevuya gelirken makyaj yapılmamalı ve yüz temiz bir şekilde olmalıdır.
Dolgu işlemi sonrası Dikkat edilmesi gerekenler ?
- İşlem yapılan bölgeye masaj yapmak ve ovuşturmak önerilmemektedir.
- Uygulamadan sonraki üç gün boyunca özellikle ödem ve morluk varsa çok sıcak suyla banyo, hamam, sauna, solaryum veya güneşlenmek gibi nedenlerle ısıya maruz kalınmamalı.
- İşlem sonrasında ilk birkaç gün, kan sulandırıcı etkisi bulunan ilaç ve besinlerden uzak durulması gerekir.
- Aynı gün alkol tüketilmemeli.
- Uygulamadan sonra yaklaşık 1 gün boyunca ağır spor yapılmamalı
- Aynı gün uygulama bölgesine enfeksiyon kapma riski nedeniyle su değdirilmemeli, herhangi bir ürün sürülmemeli ve makyaj yapılmamalı.
- 2 gün boyunca enfeksiyon riski nedeniyle havuza girilmemeli.
- 4 saat boyunca yüz üstü yatılmamalı
- Aynı gün cilt bakımı yapılmamalı. Eğer cilt bakımı yapılacaksa önce cilt bakımı sonra dolgu işlemi yapılmalı. Eğer yapılmadıysa cilt bakımı en erken dolgu işleminden 1 hafta sonra yapılabilir.
Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.