Akne Skarları
Ergenlik döneminde, çoğu insanda gelişimin ve büyümenin doğal bir sonucu olan akne, ergenliğin sona ermesi ile kendiliğinden geçmektedir. Ancak bazı kişilerde özellikle genetik olarak yatkınlığı olan, deride yağ salgılaması fazla olan veya altta yatan hormonal bir bozukluğu olanlarda bu dönem daha şiddetli geçmektedir. Kistik veya nodüler akne dediğimiz büyük iltihaplı sivilceler geçerken genelde deride çukurlar bırakarak iyileşmektedir. Her yeni çıkan büyük sivilce yeni bir çukur bıraktığı için zaman içerisinde deri yüzeyi oldukça bozulmaya başlar. Tabii ki bu süreçte dermatologlar tarafından düzenlenen tedavilerle aknenin şiddeti azaltılmaya çalışılsa da bazen izler kalabilmektedir. Akne sorunu tamamen bittikten sonra kalan izleri düzeltmek için çeşitli tedavi yöntemleri bulunmaktadır.
1. Karbondioksit Fraksiyonel Lazer Tedavisi:
Fraksiyonel lazer, akne izi tedavisinde altın standart yani en etkili tedavi yöntemidir ve sadece kış aylarında uygulanmaktadır. Sivilce izleri, yara, yanık ve ameliyat izlerinin tedavisinde kullanıldığı gibi cildin yenilenmesi, kırışıklık ve sarkmaların tedavisinde de etkilidir. İşlem öncesi uygulama yapılacak alan topikal anestezik kremlerle uyuşturulur. Lazer ışınları ile cildimizde binlerce delik açılarak derinin yara iyileşme mekanizması tetiklenir ve deri kendi kendini yenilemeye başlar. Böylece akne sonrası kalan çukurlarda dolmaya başlar. Uygulama sonrası oluşan kızarıklık ve yanma hissi 2 gün sonra azalır ancak kabuklanmanın geçmesi ve tam bir rahatlamanın olması 1 haftayı bulur. Seans aralıkları ayda 1 keredir. Etkinin tam olarak görülmesi ise 3 seanstan itibaren hissedilir. Seans ihtiyacı kişiden kişiye değişmektedir. İşlem sonrası güneşten korunmak ise çok önemlidir.
2. İğneli Radyofrekans Tedavisi (Altın İğne):
Altın iğne başlığında bulunan çok ince iğneler belli derinlikte deriye girdiği anda aynı zamanda deriye radyofrekans ile ısı enerjisi vermektedir. Hem iğnelerin deriye girişi hem de ısı enerjisi kolajen yapımını uyardığı için akneye bağlı izler yavaş yavaş dolmaya başlar. Kollajen uyarılması ile izlerin azalmasının yanında deride sıkılaşma ve parlama da hissedilmeye başlar. Uygulama öncesi topikal anestezi ile uyuşturma yapıldığı için hissedilen acı minimum düzeydedir ve işlem sonrası oluşan kızarıklık birkaç saat içerisinde geriler. Altın iğne uygulamasının asıl etkileri 3. seanstan sonra daha da fazla hissedilmeye başlar. Seanslar ayda 1 kez yapılır ve istenilen sonuca ulaşılana kadar da tedavi devam eder.
3. Dermapen Tedavisi:
Dermapen tedavisinin amacı, dermapen başlığında bulunan çok ince iğnelerin deriye girerek kolajeni uyarmasıdır. Deriye yapılan mikro travmalar sonucunda yara iyileşme mekanizması devreye girer ve bunun sonucunda kolajen sentezi de uyarılmış olur. Kolajen sentezinin artması sonucu hem akne çukurları dolmaya başlar hem de gözenekler sıkılaşarak cilt yenilenir.
4. Mezoterapiler:
İçeriğinde kolajen sentezini uyaran yoğun peptit veya somon DNA içerikli mezoterapiler cihaz işlemleri ile birlikte kullanıldığında akne izlerinin giderilmesinde çok daha iyi sonuçlar alınmaktadır.
5. Kalsiyum veya Polilaktik Asit İçeren Uygulamalar:
Hem kalsiyum hem de polilaktik asit çok güçlü kolajen uyarıcı etken maddelerdir. Bu nedenle de cildin yenilenmesi ve akne çukurlarının giderilmesinde çok etkili tedavilerdir. Uygulama sonrası yaklaşık 3. ayda etkisi başlar ve yaklaşık 1,5-2 yıl kadar devam eder.
Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.