Karbondioksit Fraksiyonel lazer tedavisinin en sık kullanıldığı nedenlerin başında gelmektedir. Akne çoğunlukla ergenlik döneminde görülen bir hastalık olsa da birçok faktöre bağlı olarak ileri yaşlarda da meydana gelebilmektedir. Ergenlik il birlikte vücutta gelişen hormonal değişikliklerin bir sonucu olarak gelişen akne, ergenliğin sona ermesi ile birlikte çoğunlukla kendiliğinden geçer. Ancak genetik olarak akneye yatkın olan ailelerde, hormonal bozukluklarda ( PCOS denen yumurtalık kistleri veya böbrek üstü tümörlerinde), akne artışına sebep olan ilaçların, gıdaların kullanımında veya çeşitli hastalıkların seyrinde daha şiddetli ve daha uzun süre devam etmektedir.
Oluşan akneler büyük ve kistik yapıda ise gerilerken yüzde çukurlar veya lekeler meydana gelebilmektedir.
Bu şekilde iz bırakan akneler olduğunda ilk yapılacak şey öncelikle konusunda uzman bir Dermatolog kontrolünde akneyi gidermeye yönelik tedaviye başlamaktır. Çünkü her yeni çıkacak büyük akne yeni bir izin daha oluşması demektir. Eğer akneyi şiddetlendirecek bir durumdan şüphe edilirse buna yönelik tetkikler de mutlaka istenmelidir. Tedavi de altta yatan neden tespit edilirse ona yönelik tedavi ile birlikte topikal ilaç tedavileri veya ihtiyaca göre antibiyotik veya A vitamini türevi ilaçlar uzun dönem kullanılabilir.
Akne tedavisi yapıldıktan ve akne çıkışı tamamen bittikten sonra da iz tedavisine geçmek gerekebilir. Çünkü akne sonrası deride oluşan çukurlar hastaları görüntü olarak rahatsız etmekte ve tedavi edilmediği sürece bu izler, yaş ilerledikçe derinin elastikiyetinin azalmasına bağlı olarak daha da büyümektedir.
Akne çukurları ve izlerinin tedavisinde altın standart tedavi Karbondioksit fraksiyonel lazer tedavileridir. Ancak hasta öncelikle bir Dermatolog tarafından muayene edilmeli ve tedaviye uygun olup olmadığına karar verilmelidir. Aşırı hassas ve lekeye yatkın ciltlerde Fraksiyonel lazer dışında Altın iğne veya Dermapen tedavileri de tercih edilebilir.
Akne izi tedavilerinde kombinasyon tedavileri her zaman başarıyı artırmakta ve tedavi süresini kısaltmaktadır. Bu nedenle CO2 Fraksiyonel lazer tedavileri ile birlikte kolajen uyarıcı olan ve bu nedenle çukurların dolmasında etkili olan kalsiyum içeren Mineral dolgular, Polilaktik asit içeren Hibrid dolgular, Somon DNA içeren mezoterapiler veya PRP tedavisi sıklıkla kullanılmaktadır.
Fraksiyonel lazer işlemi hangi aylarda yapılır ve nasıl uygulanır?
Fraksiyonel lazer işlemi yaz aylarında çoğu lazer sistemlerinde olduğu gibi işlem sonrası ciltte leke kalma ihtimali olduğu için sadece kış aylarında yapılmaktadır.
İşlem öncesi acı hissini azaltmak için topikal anestezik kremlerle yaklaşık yarım saat kadar cilt uyuşturulur. Sonrasında ise yüz temizlenip steril edildikten sonra işleme başlanır. Yine işlem sırasında acı hissini azaltmak için soğutucu cihazlarla cilt soğutulmaktadır.
Fraksiyonel lazer sonrası acı hissi ve cildimin soyulması ne kadar devam eder?
Burada asıl belirleyici olan Fraksiyonel lazerin uygulama dozu ve cildin yapısıdır. İşlem sonrası hissedilen acı hissi birkaç saat sürebilir. Bu durumda hastanın serin ortamda bulunması bu acı hissini azaltmaktadır.
Lazer sonrası cildi onarmak için kullanılan topikal krem tedavileri ile hem cildin iyileşmesi hızlanmakta hem de soyulma süresi kısalmaktadır. Ortalama bir hafta içerisinde soyulma, kızarıklık bitmekte ve alttan yenilenmiş deri ortaya çıkmaktadır. Düşük dozlarda yapılan uygulamalarda ise bu soyulma süresi daha da kısalmaktadır.
Fraksiyonel lazer işlemi sonrası nelere dikkat etmeliyim?
- Yaklaşık 1 gün kadar sıcak duş almayalım ve yüz yıkamayalım
- Deri yüzeyinde oluşabilecek küçük kanamaların artmaması için özellikle uygulamanın ilk günü sıcak ortamda bulunmayalım, kan sulandırıcı aspirin benzeri ilaçlar veya alkol kullanmayalım.
- Doktorunuzun önerdiği yara iyileştirici ve enfeksiyon kapmayı engelleyecek kremleri düzenli kullanalım. Ancak kremleri kullanırken cildin emeceği miktarlarda kullanalım. Çünkü yoğun ve üst üste tabaka şeklinde kremlerin kullanımı sonrasında gözenekler tıkanıp sivilceler meydana gelebilir
- Cildi tahriş edebilecek alkol bazlı ürünler, soyucu kremler kullanmayalım. Kabuklanma olduğunda daha çabuk geçmesi için kese benzeri uygulamalar yapmayalım
- Tedavi sırasında ve sonrasında düzenli güneş kremi kullanmayı ihmal etmeyelim.
Fraksiyonel lazer işlemi hangi aralıklarla yapılır ve etkisi ne zaman başlar?
Seans aralıları ortalama bir aydır ve her seans sonrası ciltte meydana gelen değişiklikler fark edilir. Ancak kolajen sentezinin artması ve asıl etinin fark edilmesi 3 seanstan sonra olmaktadır.
Fraksiyonel lazer işlemi ile birlikte uygulanan tedavi yöntemleri var mıdır?
Özelikle Akne sonrası oluşan çukurların tedavisinde ve Anti -aging uygulamalarda kombinasyon tedavileri kullanmak her zaman başarı şansını artırmakta ve tedavi süresini kısaltmaktadır. Fraksiyonel lazer tedavisi sırasında ya da sonrasında uygulanan kolajen uyarıcı Hibrid dolgu, mineral dolgu veya kolajen mezoterapisi gibi uygulamalar derinin derin katmanlarında kolajen sentezini artırarak hem akne çukurların dolmasına yardımcı olmakta hem de deriyi sıkılaştırıp yenilemektedir.
Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.