Gül (Roza) Hastalığı

Gül (Roza) Hastalığı

Özellikle yüzü etkileyen, kızarıklık, kılcal damar çatlamaları ve kızarık ile iltihaplı sivilceler ile seyreden kronik seyirli bir deri hastalığıdır. Açık tenli kişilerde daha sık görülür ve genellikle 20-50 yaş arasında başlamaktadır. Kadınlarda erkeklere göre daha sık görülmesine rağmen, erkeklerde daha şiddetli seyretme eğiliminde olabilir.

Hastalığın tam olarak nedeni hala bilinmemekle birlikte, altta genetik bir zemine ek olarak endokrin faktörler ve özellikle deri florasında bulunan bir parazit olan Demodex folliculorum'un sayısında artış, suçlanan nedenler arasındadır. Rozasea'da deri lezyonlarına kan akışında bir artış olduğu gösterilmiştir ve rozase hastaları, sıcağa yanıt olarak daha kolay ve hızlı kızarırlar. Ultraviyole ışık yani güneş ışığına maruz kalma, kılcal damar sayısını artırdığı için hastalığı şiddetlendirmektedir.

KLİNİK ÖZELLİKLER

Başlıca burun, yanaklar, nazolabial kıvrımlar, alnın orta bölgesi ve çene tutulur. Hastalık, ilk yıllarda yüzün orta kısımlarında gelip geçici kızarıklıklar şeklinde başlar. Zamanla bu kızarıklığın şiddeti artar, kalıcı bir kızarıklık oluşur ve kılcal damarlar çıkmaya başlar. Hastalık süresi uzadıkça da bu kılcal damar sayılarında artış izlenir. Hem kızarık olan hem de kılcal damarların arttığı deride zamanla kırmızı veya iltihaplı sivilceler oluşmaya başlar ve böylece hastalık tablosu tam olarak oturmuş olur. Hastalar hafif hassasiyet veya kaşıntıdan şikayetçi olsa da en çok onları üzen durum, görünümünden kaynaklanan sosyal sıkıntı olmaktadır.

Özellikle erkek hastalarda görülen ve burun bölgesi derisinde kabalaşma ve büyümeye neden olan rinofima ise çok nadirdir; ancak hastayı oldukça zorlayan bir durumdur. Bazen yüzün diğer bölgelerinde değişiklik olmadan sadece burun bölgesi rinofima şeklinde tutulabilir. Rozasea, şiddetli olduğu durumlarda göz tutulumu da yapabilmektedir. Gözle ilgili bir şikayet olduğunda mutlaka bir göz muayenesi yapılmalıdır.

TEDAVİ

Rozasea kronik bir hastalık olduğu için tedavide amaç, hastayı rahatsız eden deri bulgularını rahatlatmaktır.
- İltihaplı sivilceler meydana geldiğinde çeşitli sistemik ve topikal tedaviler başlanmaktadır. Ancak bu tedaviler konusunda uzman bir dermatolog tarafından düzenlenmelidir.
- Kızarıklığı ve kılcal damarları azaltmak için lazer tedavileri uygulanmaktadır. Bu tedaviler genelde kış aylarında yapılmaktadır. Ayrıca, kızarıklığı azaltan topikal krem tedavileri de bu tedaviye eklenebilir.

 

ÖNERİLER

- Rozasea’da özellikle hastalığı alevlendiren aşırı sıcak ve soğuk ortamlardan, güneş ışınlarından ve aşırı egzersiz yapmaktan kaçınmak gerekir.
- Bakım ürünleri mutlaka hassas ciltlere uygun, cildi tahriş etmeyen, kurutmayan ve aynı zamanda yağlandırmayan ürünler olmalıdır.
- Hassas ciltlere uygun ya da kızarık yüzler için özel olarak üretilmiş, en az SPF 30 korumalı güneş koruyucu önerilmektedir.
- Yine hastalığı alevlendiren baharatlı yiyecekler, alkol ve sigara mümkün olduğunca tüketilmemelidir.

 

Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Whatsapp
Merhaba! Yardım almak istediğiniz konuyla ilgili bizlere WhatsApp hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Dermatolog Dr. Pınar Koç
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
Çevrimiçi