Şakak Dolgusu

Genç yaşlarda şakak bölgesi dolgun görünürken, ilerleyen yaşla birlikte özellikle 40 yaş üzeri kişilerde şakaklarda çökme başlar.  Bu çökmenin nedeni ise bu bölgede yağ dokusunun azalması, kasların zayıflaması, kemik dokunun erimesi ile birlikte derinin incelmesidir.   

Şakak bölgesi yüz şeklimiz üzerinde çok önemli bir noktadır. Yaşla birlikte bu bölgede oluşan hacim kaybı ise kişiyi olduğundan daha yaşlı göstermektedir. Şakak bölgesine dolgu işlemi uygulandığında yüz yukarıya doğru çekilir, göz çevresi kırışıklıkları azalır ve zamanla aşağı doğru düşen kaş kenarı yukarı doğru kalkar. Kişi daha genç, dinamik ve çekici bir görünüme kavuşur.

Şakak Dolgusu Nasıl yapılır?

Şakak bölgesi anatomik olarak önemli damar ve sinirlerin geçtiği bir bölgedir ve  bu nedenle Şakak dolgusu alanında uzman ve deneyimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Dolgu olarak yüksek kaldırma gücü olan hyaluronik asitli dolgular veya kalsiyum hidroksiapatit ya da polikaprolakton içerikli  mineral dolgular kullanılmaktadır. 

Şakak dolgusu, enjeksiyon yöntemi ile yapılır. Dolgu işlemi öncesinde, şakaklara ağrı ve acı hissetmemek için anestezik bir krem sürülebilir. İşlem, ortalama olarak 10-15 dakika sürer. Şakak dolgusu uygulamasından sonra hastalar, aynı gün içerisinde normal hayatlarına dönebilir. Uygulama, hemen etkisini göstermekle beraber, tam anlamıyla son halini alarak oturması bir iki haftayı bulmaktadır.

Şakak Dolgusu Kalıcılığı ne kadardır?

Uygulamasının kalıcılığı, kullanılan dolgunun özelliğine, kişinin genetik yapısına , ve çevresel faktörlere bağlı olarak değişmekle beraber, ortalama olarak 9 ay – 2 yıldır.

Şakak dolgusu için ne kadar dolgu gerekmektedir?

Dolgu ihtiyacı hacim kaybının az veya çok olmasına bağlı olarak değişmektedir. Genellikle 1 ve 4 cc arası yeterli olmaktadır ancak ihtiyaç halinde bu miktar artırılabilir.

Volüm kaybı fazla olsa bile bir anda tüm bölge doldurulmaya çalışılmaz. Her seferinde 1 veya 2 cc verilerek belli aralarla ekleme yapılmaktadır.

Zamanla etkisi geçen şakak dolgusu uygulaması, hastanın isteği ve hekimin onayı ile tekrarlanabilir.

Dolgu sonrası oluşabilecek yan etkiler nelerdir ?

Diğer dolgu uygulamalarında olduğu gibi işlem sonrasında ciltte hafif kızarıklık ya da kanamaya bağlı morluk olabilir. Bazı hastalarda ise bir hafta kadar devam edebilen, özellikle ağız açıp kapatırken ve yemek yerken hafif ağrı olabilir. Bu yan etkiler enjeksiyondan kaynaklı oluşabilecek etkilerdir. Kısa süre içerisinde, kendiliğinden geçtiği için herhangi bir sıkıntı yaratmaz.

Dolgu işlemi öncesi dikkat edilmesi gerekenler ?

  1. İşlemden yaklaşık 1 hafta önce aspirin benzeri kan sulandırıcı ilaçlar kesilmeli yine kanama riskini artıran E vitamini ve yeşil çay benzeri takviyelerden uzak durulmalıdır.
  2. Tüm ağrı kesiciler ve alkol kullanımı 2 gün önce kesilmeli
  3. İşlem bölgesinde ve çevresinde herpes ve benzeri deri enfeksiyonu varsa mutlaka tedavi edilmeli ve tedavi bitiminde işlem yapılmalıdır.
  4. Mümkünse randevuya gelirken makyaj yapılmamalı ve yüz temiz bir şekilde olmalıdır.

Dolgu işlemi sonrası Dikkat edilmesi gerekenler ?

  • İşlem yapılan bölgeye masaj yapmak ve ovuşturmak önerilmemektedir.
  • Uygulamadan sonraki üç gün  boyunca özellikle ödem ve morluk varsa çok sıcak suyla banyo, hamam, sauna, solaryum veya güneşlenmek gibi nedenlerle ısıya  maruz kalınmamalı.
  • İşlem sonrasında ilk birkaç gün, kan sulandırıcı etkisi bulunan ilaç ve besinlerden uzak durulması gerekir.
  • Aynı gün alkol tüketilmemeli.
  • Uygulamadan sonra yaklaşık 1 gün boyunca ağır spor yapılmamalı
  • Aynı gün uygulama bölgesine enfeksiyon kapma riski nedeniyle su değdirilmemeli, herhangi bir ürün sürülmemeli ve makyaj yapılmamalı.
  • 2 gün boyunca enfeksiyon riski nedeniyle havuza girilmemeli.
  • Aynı gün cilt bakımı yapılmamalı. Eğer cilt bakımı yapılacaksa önce cilt bakımı sonra dolgu işlemi yapılmalı. Eğer yapılmadıysa cilt bakımı en erken dolgu işleminden 1 hafta sonra yapılabilir.

 

Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Whatsapp
Merhaba! Yardım almak istediğiniz konuyla ilgili bizlere WhatsApp hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Dermatolog Dr. Pınar Koç
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
Çevrimiçi