Podoloji; el ve ayaklarımızın sağlığı ve aynı zamanda hastalıklarıyla ilgilenen bir bilim dalıdır. Sağlıklı el ve ayakların hem sağlığını koruyucu ve önleyici bakımlarla, hem de ayak ve tırnak hastalıkları geliştiğinde doktor tedavilerine destek olmak amacıyla çalışan bir disiplindir.
El ve ayak bölgesinde gelişen hastalıklarda da erken teşhis çok önemlidir. Bu konuda eğitim almış olan podologlar, ayağı her yönden değerlendirerek uzman hekime hastayı yönlendirip erken teşhis ve tedavilerine yardımcı olmakta ve tedavi sonrası bakımlarında ise önemli rol üstlenmektedirler.
Çoğu insan ayak sağlığı konusunda eğitimli olmayan kişiler tarafından ve hijyen koşullarının sağlanmadığı ortamlarda bakım yaptırdığında, ayak ve tırnak hastalıkları gelişebilir. Bu nedenle daha sağlıklı bir çözüm bulmak amacıyla dünyada çoğu ülkede yaygın olan, ancak ülkemizde çok daha yeni olan Podoloji bölümünü hastalarımızla buluşturmak istedik.
Medikal Ayak Bakımı Nedir?
Medikal ayak bakımında kuru şekilde kullanılan podoloji aletleri kullanılır. Kullanılan tüm tırnak kesme pensleri, törpüleme aletleri gibi aparatlar steril şekilde, kendi ambalajlarında kişiye özel açılır. Deri ve tırnaktaki ölü kısımların mekanik temizliği yapılır, tırnak üzerindeki pürüzler, kalınlaşmalar giderilir, nasırlar varsa temizlenir.
Medikal ayak bakımı, diğer klasik pedikür işleminden farklıdır. Bu işlemde ayaklar suya sokulmaz ve ıslatılmaz; yalnızca dezenfekte edilir. Çünkü ıslak ciltte ölü doku ve sağlıklı dokunun ayrımının yapılması zordur ve sağlıklı doku hasar görebilir. İşlem öncesinde ve sonrasında uygulama alanları mutlaka steril edilir ve en sonunda tırnak ve deriyi nemlendirmek için bakım kremleri veya ölü deriyi temizlemek amacıyla çeşitli peelingler uygulanır. Medikal ayak bakımının ayda bir yapılması yeterlidir.
Mantarlı Tırnak Bakımı ve Tedavisi Nasıl Olmalıdır?
Tırnak mantarı, en sık rastlanan tırnak hastalıklarının başında gelmektedir. Tırnak mantarı oluşumunun nedenleri arasında en sık hava almayan ayakkabılar içerisinde ayakların havasız ve nemli kalması, hijyen eksikliği, mantarlı tırnaklara kullanılan tırnak makaslarının ortak kullanılması, tırnak yatağına zarar veren travmalar sayılabilir. Tırnak mantarı sonucu oluşan tırnaktaki renk değişikliği, kalınlaşma ve düzensiz görüntü ise hastaları hem estetik açıdan hem de yaşam kalitesini olumsuz etkilemesinden dolayı çok rahatsız etmektedir. Ayrıca tırnak mantarları diyabet hastalarında ve dolaşım bozukluğu olan hastalarda ileriki zamanlarda enfeksiyon kapma ihtimalini de artırmaktadır. Bu nedenle bu hasta grubunda, tırnak mantarı varsa mutlaka tedavi edilmelidir.
Tırnak mantarı tedavisinde podolog tarafından kalınlaşan tırnaklar inceltilerek normal kalınlığına getirilir ve sonrasında deri hastalıkları uzmanı tarafından eş zamanlı mantar tedavisi başlanır. Kalınlaşan tırnağın inceltilmesi hem mantar yükünü azalttığı için tedavi başarısını artırmakta hem de estetik açıdan tırnağın daha iyi görünmesini sağlamaktadır. Bakımların 3-4 hafta arayla düzenli yapılması yeterlidir.
Tırnak Batığı Bakımı ve Tedavisi
Tırnakların derin ve yanlış kesilmesi, yanlış pedikür uygulamaları sonucu tırnak yanlarının derin alınması, genetik yatkınlıklar, yanlış ayakkabı kullanımı ve tırnak yatağının bozulması gibi sebeplerle tırnak, yan tarafında bulunan deriye doğru gömülmeye başlar. Genellikle ayak baş parmağı tırnaklarında görülen batık problemi bazen küçük tırnaklarda da görülebilmektedir. Yanlış uygulamalarla batan kısımlar çıkarılmaya çalışıldığında ise kısa bir süre rahatlama yaşansa da zamanla batık daha da derinleşmektedir. Zaman geçtikçe ilerleyen batık alanında ayrıca kabarıklık, ağrı ve enfeksiyon bulguları gelişmektedir.
Batık tırnak tedavisinde kalıcı bir çözüm için tırnak teli uygulaması en doğru tedavi seçeneğidir. Tırnak teli, batan tırnak kenarlarını yavaşça eski haline getirmekte ve tırnak yatağını düzeltmektedir. Tel takıldıktan sonra ayda bir yapılan kontroller ile telin bakımı yapılmakta, gevşeme olduğunda uygun sıkılığa tekrar getirilmektedir. Bu tedavide uygulama anında ve sonrasında acı hissi olmadığı gibi mevcut ağrıyı da hızlı bir şekilde azaltmaktadır.
Nasır Bakımı
Nasır, baskı ve sürtünmeye maruz kalan derinin, kalınlaşıp sertleşerek kendini koruma altına alması sonucu oluşmaktadır. En sık nedenleri ise sert, fazla dar veya geniş ayakkabı kullanımı, ayak ve parmakların yapısal bozuklukları ve yapısal bozukluklar nedeniyle kişilerin yanlış basması sayılabilir. Bazı kişiler için yalnızca estetik bir sorun olan nasır, daha fazla baskı ve sürtünmeye maruz kaldığında sinir uçları ve kılcal damarlara da baskı yapmaya başlar. Bu nedenle çoğu kişide çok ciddi ağrılar oluşturabilir. Özellikle parmak aralarında oluşan nasırlar, kişinin günlük yaşantısını da olumsuz yönde etkilemektedir.
Nasırların podolojik bakımında, podolojide kullanılan freze cihazları ile nasırların ağrısız bir şekilde temizliği yapılır ve ilk seansta rahatlama hissedilir. Ancak tek başına sadece nasırın temizlenmesi yeterli değildir. Şikâyetin tekrarlanmaması için nasırın neden oluştuğu tespit edilip, nedene yönelik koruyucu tedavi de başlamak gerekmektedir.
Diyabetli Hastalarda Ayak Bakımı
Diyabetli hastalarda ayak bakımı ve ayak sağlığını korumak, normal bireylere oranla çok daha önem arz etmektedir. Çünkü diyabet hastalarında kan şekerinin yüksek olması, zaman içerisinde gelişen dolaşım bozukluğu ve sinir hasarı nedeniyle enfeksiyona ve daha ciddi durumlarda ise nekroz sonrası doku kayıplarına yatkınlık artmaktadır. Zamanla sinir sisteminin etkilenmesi sonucu ayaklarda oluşan his kaybı nedeniyle ayakta oluşan yaralanmalar, çarpmalar dahi fark edilememektedir.
Bu nedenlerden dolayı diyabet hastalarında medikal ayak bakımında kesici aletler, makas, pens vs. kullanmadan tıbbi cihazlarla bakım yapılması en sağlıklı yoldur. Diyabetli hastaların ayaklarında oluşan tırnak kalınlaşması, deri sertleşmesi, çatlak topuk ve mantar problemlerine çözüm getiren medikal ayak bakımı, aynı zamanda ayakta oluşabilecek sorunların da önüne geçmektedir.
Diyabet hastalarında ayak derisinde ve tırnaklarda mantar oluşursa da en kısa zamanda tedavisine başlanmalıdır. Ayak sağlığı bakımı ile birlikte gerektiğinde sistemik veya topikal mantar ilaçları da konusunda uzman dermatoloji hekimi tarafından tedaviye eklenmelidir.
Podologlar, diyabet hastalarında öncelikle ayağın duyu testlerini (ağrı, sıcaklık ve dokunma hissi testleri) ve nabız kontrolü yaparak belirli periyotlarla uzman hekimi bilgilendirirken hastaların da diyabetik ayak seviyesine gelmemesi, ayak yaralarının oluşmaması için koruyucu ve önleyici çalışarak hasta eğitimi vermektedir. Bakım sırasında ise diyabet hastalarına, özel sivri ve keskin olmayan ekipmanlar kullanılmaktadır.
Topuk Çatlakları Bakımı
Ayak derisinin aşırı kuru olması, dış etkenler, deride oluşan egzama ve genetik yatkınlık gibi nedenlerden dolayı topuklarda nasırlaşma ve çatlamalar meydana gelebilir. Bu durum çoğu hastamızı estetik açıdan rahatsız etmektedir. Ayrıca çatlaklar derinleştiğinde kanama ve enfeksiyon bulguları da gelişebilmektedir.
Düzenli aralıklarla yapılan medikal ayak bakımı ile bu çatlaklar azaltılmakta ve kişi günlük hayatına rahatlıkla devam edebilmektedir. Aynı zamanda hastalar dermatolojik olarak değerlendirilip ihtiyaç halinde nasırı veya mevcut hastalığı azaltıcı medikal tedaviler eklenmektedir.
Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.