İple Yüz Gençleştirme

Son yıllarda artık ameliyat olmadan da yüzdeki veya boyundaki sarkmalar, asimetrileriler ip askı uygulamaları ile kolaylıkla giderebilmektedir. Bu nedenle ip askı uygulamalarının popülerliği her geçen yıl biraz daha artmaktadır. Böylelikle hasta hem sosyal hayatından uzaklaşmak zorunda kalmamakta hem de daha doğal sonuçlar elde edilmektedir.

Yaşlandıkça yüzümüzde birçok değişiklikler oluşmaya başlar. Deri altı yağ dokusu, kaslar ve yüz kemiklerinde erime sonucu hacim kaybı ile birlikte derimizde de incelme, kırışıklıklar ve elastikiyet kaybı meydana gelir. Tüm bunlar bir araya geldiğinde de yüzümüz aşağıya doğru sarkmaya başlar ve yüz ovali kaybolur. Günümüzde artık ameliyat olmadan da bu sarkmaları ip askı ile tedavi etmek mümkündür.

Dünya da ip askı kullanımında %80 oranında eriyen ipler %20 oranında da erimeyen ipler tercih edilmektedir.
Biz de kliniğimizde komplikasyon riski daha düşük olan eriyen ipler tercih etmekteyiz.

İple Yüz Germe Ne Demektir?

İple yüz askılama ameliyatsız bir cilt germe yöntemidir. Kullanılan ipler üzerinde ipin dokuya tutunmasını sağlayan çentikler ve koniler bulunmaktadır. İpler insan dokusu ile tamamen uyumlu, alerjik olmayan ve ameliyatlarda kullanılan iplerdir. Bu ipler, ince iğne veya ucu künt kanüller yardımıyla cilt altına yerleştirilerek kaldırılmak istenilen bölge yukarıya doğru çekilir.

Deri altına yerleştirilen bu ipler, yüzü yukarı doğru çeker. 6-8 ay içerisinde eriyen bu ipler deri altında yoğun kollajen oluşturarak yüzün uzun süre gergin kalmasını sağlar.

İple Yüz Germe Hangi Amaçla Yapılır?

Yaşla birlikte sarkmış yüzün, yanakların yukarıya doğru toparlanmasında
Boyun ve gıdı bölgesinde oluşan sarkmalarının giderilmesinde
Düşük olan kaşların kaldırılmasında, asimetrik olan kaşların düzeltilmesinde, badem göz estetiğinde
Düşük olan burunun kaldırılmasında
Burun ve dudak arası mesafeyi kısaltmada
Kaş arası çizgiler gibi derinleşen çizgilerin tedavisinde kullanılmaktadır.
Bunun dışında karın bölgesi çatlak tedavisi ve sıkılaştırma, meme dikleştirme, sarkan kolların toparlanmasında da kullanılmaktadır ancak bu uygulamalar diğer uygulamalar kadar sık yapılmamaktadır.

İp Askı Uygulamaları Nasıl Yapılır?

İşlem öncesi uygulama yapılacak alan lokal anestezik kremlerle uyuşturulur. Sonra iplerin hangi noktalara yerleştirileceği işaretlenir. Tüm yüz steril edilir. Knül ve iğne giriş noktaları ve ipin geçeceği noktalar enjeksiyon yöntemi ile uyuşturulur. Bu şekilde hastalar işlem yapılırken ağrı ve acı hissetmez. Sonra da ipler işaretli noktalara yerleştirilir. İşlemin toplam süresi 25-30 dk kadar sürer.

İp Askı Uygulamalarının Etkisi Ne Zaman Başlar? Ne Kadar Süre Devam Eder?

Yüzde oluşan etki askı işleminden sonra hemen fark edilir ancak iplerin deri altına tam olarak yerleşmesi ve maksimum etkinin fark edilmesi yaklaşık 2-3 ay’’ı bulmaktadır. Eriyen iplerle yapılan bu işlemin kalıcılığı ortalama 1-1.5 yıldır. Bu sürenin sonunda işlemin etkisi azaldığında sanıldığı gibi eskisinden daha kötü halde dönmez aksine altta oluşan kolajen bantlar nedeniyle yine de eskiye göre iyilik hali devam eder. Arzu edilirse işlem bu sürenin sonunda tekrarlanır ve yapılan her tekrar daha güzel yaşlanmak için ileriye yönelik bir yatırımdır.

İp Askı Sonrası Hastayı Neler Bekler Ve Ne Gibi Önerilerde Bulunulur?

Askı uygulaması sonrası işleme bağlı yüzde ödem, bazen hafif morluklar ve ipin geçtiği alanlarda dalgalanmalar, gamzeleşmeler olabilir. Bunların hepsi beklenen ve birkaç gün içerisinde geçecek olan durumlardır.

Uygulama sonrası 5 gün süreyle sistemik antibiyotik, ağrı kesici ve topikal antibiyotikli kremler önerilir.

-Hastaya 1 hafta boyunca mümkün olduğunca uyuduğu zaman sırt üstü yatması, -3- 5 gün süreyle ağır yük kaldırmaması
- 2-3 hafta süreyle iplerin kopmaması veya yerinden oynamaması için boyun, alt çene, ağız ve göz çevresi kaslarını aşırı hareket ettirmemesi, yemek yerken ağzını çok fazla açmaması
-Yüze masaj yapılmaması, travmadan kaçınılması
-Yaklaşık 2 gün boyunca su değdirmemesi önerilir.

Hasta işlem sonrası belli aralıklarla kontrole çağrılır.

İp Askı Uygulamalarının Ameliyata Göre Avantajları Nelerdir?

Daha kısa sürede uygulanır ve hasta sosyal hayatına daha kısa sürede geri döner.
Uygulanan ipler aynı zamanda kollajeni uyararak deri kalitesini artırır ve ince kırışıklıkları giderir
Genel anestezi ye ihtiyaç olmadan lokal anestezi altında uygulanır ve ihtiyaç duyulduğunda tekrarlanabilir.

İp Askılama Hangi Hasta Grubunda Daha Etkilidir?

İp askılamada memnun edici sonuçlar elde etmede ki en önemli faktör uygun hasta seçimidir. Özellikle derin kırışıklıkları olmayan 35-45 arası hastalar veya daha önceden cerrahi yüz gerdirme operasyonu geçirmiş ve hafif iyileştirmeye ihtiyaç duyan hasta grupları için ideal bir seçenektir.
Hastanın derisinin orta kalınlıkta olması, deri elastikiyetinin iyi olması ve alttaki kemik yapının güçlü olması işlem sonucunu pozitif yönde etkilemektedir.

Buna karşın ileri yaş , cilt sarkması fazla olan, yüzü ağır ve obez olan hastalarda, derisi çok ince veya çok kalın olan hastalarda, deri elastikiyeti kötü olan hastalarda başarı şansı oldukça düşmektedir.

Hangi Durumlarda İp Askılama Yapılmaz?

-Ciddi sistemik hastalık ve genel durum bozukluğu
-Lokal veya sistemik enfeksiyon
-HIV veya diğer bağışıklık sistemi bozuklukları
-Otoimmun ve bağdoku hastalıkları
-Kan sulandırıcı kullanımı
-Gebelik
-Allerji
-İllegal madde kullanımı veya bağımlılığı
-Ciddi kişilik bozuklukları ve gerçekçi olmayan beklentiler


Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Whatsapp
Merhaba! Yardım almak istediğiniz konuyla ilgili bizlere WhatsApp hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Dermatolog Dr. Pınar Koç
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
Çevrimiçi