Saç Dökülmesi

Saç Dökülmesi

Saçlarımızın dökülmesi, kadın ve erkek fark etmeksizin hepimizi üzen bir durumdur. Günde 100 tel saç dökülmesi normaldir, ancak bu rakam 100'ü aşarsa sorun var demektir. Saç dökülmesini tedavi etmek için öncelikle neden kaynaklandığını tespit etmemiz gerekmektedir. Saç dökülmesinin sebeplerine bakarsak:

Mevsim geçişlerinde saç dökülmeleri görülebilir. Bu çoğu insanda olur ve bir süre sonra kendiliğinden geçer.
Genetik olarak, hem kadında hem de erkekte erkek tipi saç dökülmeleri olabilir. Önce saçımızın tepe noktalarındaki saçlar incelmeye, sonra da seyrelmeye başlar.
Saç köklerini etkileyen ve bu nedenle saçlarda seyrelmeye neden olan bir deri hastalığınız olabilir. Böyle bir hastalığın olup olmadığını tespit etmek için mutlaka bir dermatolojik muayene yaptırmak gerekmektedir.
Doğum sonrası genellikle 4 ayda başlayan yoğun bir saç dökülmesi olur. Bunun nedeni, gebelik boyunca dökülmesi gereken ancak dökülmeyen saçların doğum sonrası toplu halde dökülmeye başlamasıdır. Bir süre sonra saçlar yeniden çıkmaya başlar.
Büyük cerrahi operasyonlar, kısa sürede çok fazla kilo kaybı, büyük travmalar, stresler de saç dökülmelerini artırabilir.
Aynı zamanda kansızlık, tiroid hastalıkları, B12, D vitamini, Folik asit, Biotin ve çinko eksikliği de saç dökülmelerinin diğer nedenlerindendir.

SAÇ DÖKÜLMESİ TEDAVİLERİ:

Saç dökülmesine neden olan sebepler tespit edildiğinde bunlara yönelik tedaviler verilmelidir. Bunun yanı sıra, saçların daha çok çıkması, güçlenmesi ve kalınlaşması için özel saç tedavileri başlanmalıdır.

1- PRP tedavisi: Hastadan alınan kan, özel bir tüp içerisinde santrifüj edildikten sonra trombosit ve büyüme faktörlerinden zengin serum kısmı ayrılarak saç köklerine enjekte edilir. Belli aralıklarla istenilen sonuca ulaşılana kadar tedavi seanslarına devam edilir. Böylece saç folikülleri uyarılarak dökülen saçlar yeniden ve daha sağlıklı çıkmaya başlar. Genellikle saç mezoterapisi tedavisi ile birlikte kullanıldığında daha başarılı sonuçlar elde edilir.

2- Saç mezoterapisi: Saç büyümesi ve çoğalması için gerekli vitamin, mineral veya aminoasitler gibi etken maddelerin bulunduğu ürünler saç köklerine enjekte edilir. Belli aralıklarla istenilen sonuca ulaşılana kadar tedavi seanslarına devam edilir. Böylece saç folikülleri uyarılarak dökülen saçlar yeniden ve daha sağlıklı çıkmaya başlar. Genellikle PRP tedavisi ile birlikte kullanıldığında daha başarılı sonuçlar elde edilir.

3- Topikal tedaviler: Genellikle içerisinde minoksidil veya procapil gibi etken maddeler bulunan ürünler, saç özellikle erkek tipi saç dökülmesi olan hastalarda diğer tedaviler ile kombine olarak kullanıldığında başarı oranını artırır.

4- Oral tedaviler: Saç beslenmesinde etkili olan saç için özel vitamin takviyeleri gerekli durumda alınabilir. Ayrıca erkek tipi saç dökülmesi olan hastalarda sadece doktor kontrolünde verilmek şartıyla finasterid içeren ilaçlar kullanılabilir.

5- Otolog mikrogreft uygulaması: Uygun hastalarda kulak arkası bölgesinden punch biyopsi ile alınan parçalar, özel bir uygulamadan sonra ayrıştırılır. Elde edilen çok sayıda (progenitör) öncül hücreler tekrar saç köklerine uygulanır. Böylece yeni saç çıkımı güçlü şekilde uyarılır. İşlem tek seans yapılır. Gerekli durumda 1,5 ile 2 yıl sonra tekrarlanabilir.


Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

 

Whatsapp
Merhaba! Yardım almak istediğiniz konuyla ilgili bizlere WhatsApp hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Dermatolog Dr. Pınar Koç
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
Çevrimiçi