Masseter Botoks Uygulaması - Çene Botoks Uygulaması - (Diş Sıkma Botoks Uygulaması)
Genel estetik anlayışa göre geniş ve kare şeklindeki çene yapısı erkeklerde istenen bir görünümken, kadınlarda daha çok oval ve dar bir çene yapısı tercih edilmektedir. Masseter kası çenemizin her iki yanında bulunan çiğneme kaslarıdır. Bazı kişilerde bu kas hiçbir nedene bağlı olmaksızın yapısal olarak veya diş sıkma (Bruksizim), sakız çiğneme ve asimetrik çiğneme gibi nedenlere bağlı olarak fazla genişlemiş olabilir. Yüzün alt bölümünde bulunan masseter kasına toksin uygulaması yapıldığında kas hacminde azalma ve alt çene konturunda daralma sonucu yüz daha oval bir görünüm alır.
Masseter toksin uygulaması, diğer toksin uygulamalarında olduğu gibi enjeksiyon ile yapılır ve işlem 5 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanır. Uygulama yeme içme fonksiyonunu etkilemez. Kas hacminde küçülme yaklaşık 2 hafta sonra görülmeye başlar ve yaklaşık 4 ay kadar etkisi devam eder. Ancak sürekli sert gıdalar tüketen ve sakız çiğneyen kişilerde kasın çalışması artırdığı için işlemin etki süresi kısalabilir. Kas yoğunluğu fazla olan hastalarda işlemden daha yüksek verim almak için uygulamanın düzenli olarak 4 ayda bir yapılması önerilir. 3 veya 4 seans sonrası istenilen seviyeye gelindiğinde uygulama aralıkları açılabilir.
Masseter Toksin, botulinum toksin tip A'nın alt çenedeki masseter kaslarına enjekte edilmesini içeren cerrahi olmayan bir tedavidir. Bu kaslar çenenizi sıktığınızda görünen yüzünüzün kenarlarındaki kaslardır. Enjekte edilen nörotoksin, kaslara sinyal gönderen sinirleri bloke eder ve kaslar gevşer. Hasta hala çiğneyebilir, ancak masseter hareketi sınırlıdır ve çene, azalan aktiviteden dolayı küçülür.
Masseter Diş Sıkma Tedavisini Ne İçin Kullanıyoruz?
Hastalar aşağıdaki nedenlerle masseter toksin uygulaması tedavisini seçerler:
• Kare, çıkık bir çeneyi inceltmek için.
• İstem dışı diş gıcırdatmayı (bruksizm) yönetmek için.
• Diş gıcırdatma kaynaklı olası ağrıyı azaltmak için.
Not: Çeneniz kemik yapınızdan dolayı kare ise toksin uygulaması yardımcı olmaz. Masseter Diş sıkma tedavisi çenenizi ancak aşırı aktif olan masseter kasları şekline ve belirginliğine neden olduysa inceltir.
Masseter Diş Sıkma Tedavisi Nasıldır?
Masseter toksin uygulaması, hasta tarafından herhangi bir hazırlık gerektirmeyen, hızlı bir müdahaledir. İlk adım, uzman doktorla görüşmeniz olacaktır. Doktor, çene hattınızı inceler ve prosedürü isteme nedeninizi sorar. Ayrıca, altta yatan bir durumun toksin uygulamanızı engelleyip engellemediğini görmek için tıbbi geçmişinizi de gözden geçirir.
Tedavinin kendisi sadece birkaç dakika sürer. Doktor, enfeksiyon olasılığını en aza indirmek için cildinizi temizler. Her iki tarafta da elmacık kemiğiniz ile alt çene kemiğiniz arasındaki bölgeyi, masseterlerin bulunduğu bölgeyi işaretler. Ardından hedef bölgeye toksin enjekte eder. Toksin miktarı, tedavi edilen soruna bağlıdır.
Enjeksiyonlardan sonra doktorunuz, toksinin yerleşmesine ve şişme ve morarma olasılığını en aza indirmeye yardımcı olmak için enjekte edilen bölgeye masaj yapar.
İşlemden hemen sonra normal günlük aktivitelerinize devam edebilirsiniz.
Botoks Uygulaması Ne Zaman Uygulanmalıdır?
Toksin uygulamasında cinsiyet farkı yoktur. Uygulamaya başlama yaşı genel olarak 20‘li yaşların sonuna doğrudur ancak ihtiyaç halinde daha da erken başlanabilir. Toksin uygulamasının amacı zaman içerisinde belirginleşmeye başlayan mimik çizgilerinin kalıcı hale gelmesine engel olmaktır. Bu nedenle de toksin uygulamasına mimik çizgilerinin oluştuğu fark edilir edilmez başlanmalıdır.
Botoks uygulaması yerini tutan herhangi bir işlem var mıdır?
Toksin uygulaması yerine yapılabilecek hiçbir uygulama yoktur. Lazer, altın iğne ve mezoterapi gibi iz tedavisi ve deri kalitesini artırmak amacıyla yapılan tüm işlemler deri yüzeyindeki ince kırışıklıkların azalmasına yardımcı olur ancak toksin uygulaması gibi mimik kaslarını etkileyemez. Ayrıca toksin uygulaması şeklinde etki edebilecek krem tarzı uygulamalarda bulunmamaktadır.
Botoks Uygulaması Kalıcılık Süresi Ne Kadardır?
Toksin uygulamasının kalıcılık süresi kişiden kişiye değişmektedir. Toksin uygulaması yapıldıktan yaklaşık 1 veya 1,5 ay sonra yavaş yavaş mimik hareketleri geri dönmeye başlar, tam çözülme ise yaklaşık 3,5- 4 ay arasındadır. Ancak az mimik kullanan kişilerde bu süre 6 aya kadar uzamaktadır. Yoğun mimik kullananlarda, yoğun spor yapanlarda, troid hastalarında, yoğun antioksidan takviyesi kullanan kişilerde ve yaz aylarında kış aylarına göre toksin uygulamasının etkisi bir miktar daha kısa sürmektedir.
Botoks Uygulaması Nasıl Yapılır?
Toksin uygulaması doktor tarafından enjeksiyon şeklinde yapılan bir işlemdir. İşlem sırasında hissedilen ağrı şiddetli değildir ancak kişinin tedirgin olması ya da acı eşiğinin çok düşük olması durumunda, işlem öncesi anestezik krem veya soğuk uygulama yapılabilmektedir. Önce uygulama yapılacak alan steril edilir sonra uygulama yapılacak noktalar işaretlenir ve uygun miktarda toksin çok ince iğneler kullanılarak enjeke edilir. İşlem süresi yaklaşık 10-15 dakika civarındadır. Hastalar uygulama sonrasında hemen normal hayatına dönebilir.
Botoks Uygulaması Etkisi Ne Zaman Başlar?
Toksin'in etkisi uygulama sonrası yaklaşık 3-4 gün hissedilmeye başlar. Bu etki günler geçtikçe artmaya devam eder ve genellikle 15. gün maksimum düzeye ulaşır.
Hasta bu nedenle 15. Gün kontrole çağrılır ve gerekli görülürse eğer ihtiyaç alanlarına ek doz yapılabilir.
Botoks Uygulaması Öncesi Dikkat Edilmesi Gerekenler
Uygulama öncesinde kanama riskini azaltmak için aspirin gibi kan sulandırıcı ilaçlar ve ağrı kesiciler 1 hafta öncesinden kesilmelidir. Uygulama alanlarında Herpes (uçuk) veya herhangi bir deri enfeksiyonu varsa tedavisi yapıldıktan sonra uygulama yapılmalıdır.
Botoks Uygulaması Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler
• Uygulamanın yapıldığı gün işlem bölgesine su veya kozmetik maddeler değdirilmemeli.
• Aynı gün alkollü içecek içilmemeli, spor yapılmamalı ve bir gün boyunca masaj gibi travmatik işlemlerden uzak durulmalı.
• İşlemden sonra hamam, sauna, solaryum gibi çok yoğun sıcak ortamlara girilmemesi tavsiye edilir.
Botoks Uygulaması Yan Etkileri
Botulinum toksin, uzun yıllardır hem estetik hem de tedavi amacıyla kullanılmaktadır ve FDA yani Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi tarafından onaylı güvenilir bir maddedir. Burada önemli olan uygulayıcı doktorun bu konuda ki uzmanlığı ve kişinin ihtiyaçlarına göre doğru dozu belirlenmesidir.
Her enjeksiyon işleminde olduğu gibi hafif kızarıklık ve kabarıklık olabilir ancak bu etki yaklaşık 10-15 dk içinde kaybolur. İğne yerlerinde nadiren de olsa kanamaya bağlı küçük morluklar gelişebilir. Tüm bunlar beklenen etkilerdir. Toksin uygulamalarından sonra oluşan komplikasyonlar ise çoğu zaman hatalı uygulamalardan kaynaklanır.
Botoks Uygulaması Kimlere Uygulanmaz
- Hamile ve emziren anneler
• 12 yaş altı çocuklar
• Tedavi bölgesinde belirgin motor güçsüzlüğü olan kişiler
• İmmun yetmezlikli hastalar
• Botulinum toksinle etkileşimi olan ilaç kullanımı olanlar
• Myastenia gravis gibi kas hastalıklarına sahip olan kişiler
• Kanama sorunları olanlar
• Tedavi bölgesinde uçuk ya da yara gibi deri enfeksiyonu varlığı
Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.