Mezoterapi genel bir tanımlamadır ve ilk olarak, Dr. Pistor tarafından 1952 yılında medikal bir işlem olarak tanıtılmıştır.
Mezoterapinin anlamı çok küçük miktarlarda ilaç dozlarının problemli bölgeyi tedavi etmek amacı ile deri içine veya deri altına enjeksiyon yöntemi ile verilmesidir.
Kozmetik olarak yüz, saç ve vücut uygulamalarında kullanıldığı gibi ayrıca bir çok deri hastalığının tedavisinde de kullanılmaktadır.
Uygulamada amaç sorunun neden kaynaklandığının tespit edilerek nedene yönelik tedavinin planlanmasıdır.
Cildin yapısının anlaşılması, ihtiyacın doğru belirlenmesi, doğru ürünlerin kullanılması ve dozun ayarlanması dikkat edilmesi gereken konulardır ve bu nedenle de uygulama dermatoloji uzmanlarınca yapılmalıdır.
Mezoterapi Hangi Nedenlerle Kullanılır?
Mezoterapi Uygulaması
- Dış etkenlere, sigaraya veya yaşa bağlı olarak canlılığını yitirmiş matlaşmış ciltleri yenilemek, daha sağlıklı ve parlak hale getirmek,
- Esnekliğini kaybetmiş, sarkmış ciltlerde kollajeni artırarak sıkılaşma sağlamak ve lifting yapmak
- İnce kırışıklıkları açmak
- Göz altı morluk ve leke tedavisi
- Leke tedavisi
- Akne, yara ve yanık izlerinin tedavisi
- Saç dökülmeleri ve saç kıran tedavisi
- Vücuttaki çatlakların görünürlüğünü azaltmak
- Bölgesel yağlanmaları azaltarak zayıflamayı sağlamak
- Gıdı bölgesinde ki yağlanmayı azaltmak
- Göz altı torbalarını eritmek
- Selülitleri tedavi etmek
- Egzema, liken gibi deri hastalıklarının tedavisi amaçları ile kullanılmaktadır.
Mezoterapi uygulamaları dermapen, altın iğne, lazer tedavileri, PRP gibi diğer tedavi yöntemleri ile kombine edildiğinde çok daha başarılı sonuçlar alınmaktadır.
Mezoterapi uygulamalarında cinsiyet ayrımı var mıdır ve kaç yaşlarında yapılabilir?
Mezoterapi uygulamalarında cinsiyet ayrımı yoktur. Hem kadınlara hem erkeklere rahatlıkla uygulanabilir. Leke tedavisi, deri hastalıkları, göz altı morlukları, saç dökülmesi gibi durumlarda kişi doktoru tarafından değerlendirildikten sonra uygun tedavi seçilir ve hasta mezoterapiye uygun ise başlanabilir. Anti-aging amaçlı kullanıldığında da yine kişinin hekim tarafından muayenesi yapılarak ihtiyacı belirlenip başlanabilir. Ciltte ki yaşlanma süreci dış etkenlere ve genetik yapıya bağlı olmak üzere ortalama 20 yaşlarda başlar ve artarak devam eder. Cilt zamanla nemini kaybeder ve ince kırışıklıklar oluşmaya başlar. Kadınlarda menopoz sürecine girildiğinde ise bu belirtiler daha da hızlanarak artar. Cilt elastikiyetini kaybeder, derin kırışıklıklar ve sarkmalar meydana gelir. Bu nedenle cildi beslemek için yapılan mezoterapilere eğer yaşlanma belirtilerini önlemek istiyorsak 30’lu yaşlara doğru başlanılmalı ve yılda 2 veya 3 seans tekrar edilmelidir. Mezoterapi uygulamaları ile erinin kalitesi artırılarak daha parlak, ışıltılı bir cilt görünümü elde edilir ve ince kırışıklıklar da azalma sağlanır. Mezoterapiler doğallığı bozmadan genç görünmeyi sağlamak için kullanılan en etkili uygulamalardan biridir.
Mezoterapi Hangi Bölgelere Uygulanır?
Mezoterapi ihtiyaca bağlı olarak derinin her noktasına uygulanabilir. Hem kozmetik amaçlı hem de egzama, saç hastalıkları ve kaşıntılı deri hastalıkları gibi dermatolojik hastalıkların tedavisinde yüz, saç ve vücut uygulamalarında kullanılabilir.
Yüz ve Boyun Gençleştirme Mezoterapisi Nedir?
Yüz ve boyun gençleştirme için kullanılan mezoterapilerde amaç cilde en uygun fizyolojik ortamın düzenlenmesi ile hücresel aktivitenin arttırılmasıdır. Böylelikle yeni kolajen, elastin ve hyalüronik asit üretimi artırılarak derinin neminin, parlaklığının ve deri sıkılığının artışı hedeflenir.
Bu amaçla deri için gerekli mikrobesinler hedeflenen deri tabakasına uygun dozlarda verilir. Uygulanan maddenin içeriğine göre cildin toparlanması, sarkmaların düzeltilmesi, elastikiyet ve direncin artması hedefleniyorsa bu uygulama mezolift (cilt germe) olarak adlandırılır. Amaç daha parlak, daha canlı ve ışıltılı bir görünüm elde etmekse, bu yöntem mezoglow olarak bilinir. Yanaklara, alına, göz kenarlarına, ağız kenarına ve çene bölgesine ve yüz dışında boyun, dekolte ve ellere de uygulanabilir.
Leke Mezoterapisi Nedir?
Deri üzerinde oluşan koyu renk değişiklikleri doğuştan olabildiği gibi sonradan çeşitli sebeplerle de meydana gelebilmektedir. Güneş maruziyeti, gebelik, emzirme, hormon ilaçları kullanımı ve hormon bozuklukları en sık suçlanan nedenlerdir.
Cilt lekelerinin tedavisi oldukça zordur, tekrarlama riski yüksektir ve bu nedenle mutlaka konunun uzmanı hekimlerce yapılmalıdır.
Leke tedavisinde Leke mezoterapisi, ciltte meydana gelen lekeleri tedavi etmede oldukça etkili ve güvenli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca yılın her mevsiminde rahatlıkla uygulanabilir.
Leke mezoterapisinde lekeli deri bölgesini tedavi etmek amacıyla içinde leke açıcı etken maddelerin olduğu mezoterapi solüsyonları deri içine küçük iğneler kullanılarak enjekte edilir. Leke mezoterapisi için kullanılan başlıca etken maddeler: C vitamini, Traneksamik asit, Glutatyon, antioksidanlar, Retinoik asit, Arbutin ve Multi vitamin kokteylleri olarak sıralanabilir.
Mezoterapi uygulaması lekenin durumuna göre haftada ya da iki haftada bir uygulanabilmektedir. Ortalama 4-8 seans uygulama yapılır ancak seans sayısı ihtiyaca göre daha fazla da olabilir. Leke mezoterapisi, PRP, topikal leke kremleri, peeling uygulamaları ve lazer tedavisi gibi başka yöntemlerle kombine edilerek uygulandığı takdirde daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.
Mezobotoks Nedir?
Mezobotoks düşük dozlarda botoksun tüm yüze yüzeysel olarak uygulanmasına verilen isimdir. Botoks ya çok seyreltilmiş dozlarda tek başına ya da uygun bir mezoterapi solüsyonu ile karıştırılarak kullanılır. Her yüze yapılabilir ancak daha çok ince deri, ince kırışıklılar ve daha zayıf kas yapısına sahip hastalarda tercih edilir. Bu yöntemle kişinin doğal mimikleri korunarak, ince kırışıklıkların azaltılması amaçlanır. Mezobotoks ayrıca genişlemiş gözenekleri küçülterek, yağ bezlerinin çalışmasını düzenler. Böylece derinin daha parlak ve canlı görünmesini sağlar.
Saç Mezoterapisi
Saç dökülmesi hem kadınlarda hem de erkeklerde görülmektedir. Saç mezoterapisi ile dökülen saçların yeniden çıkması ve mevcut saçların da kalınlaştırılması, güçlendirilmesi hedeflenmektedir.
Saç mezoterapisi ile saçın ihtiyaç duyduğu biotin gibi vitaminler, aminoasitler, peptidler, hyaluronik asit, silika gibi besin maddeleri ve kıl köklerinde kan dolaşımını arttıran etken maddeler küçük dozlarda deri içine enjeksiyon veya mikro iğneleme yöntemiyle yapılmaktadır.
Bunun sonucunda da saçlı deride ki kan dolaşımı ve saç derisinin kalitesi artmakta, zayıflayan kıl kökleri güçlenmektedir. Mezoterapi uygulamaları sonrasında ayrıca saçlar daha canlı ve parlak hale gelmektedir.
Saç mezoterapisi aynı zamanda saç kıran, saçlı deri egzeması ve liken gibi hastalıkların tedavisinde de kullanılmaktadır.
Mezoterapi uygulamaları PRP tedavisi , topikal tedavi ve oral destek tedavileri ile kombine kullanıldığında daha etkili sonuçlar elde edilmektedir.
Vücut Mezoterapisi Nedir?
Vücut mezoterapisi selülit tedavisi ve bölgesel incelme amacıyla kullanılmaktadır.
Selülit oluşumuna genetik ve hormonal faktörler başta olmak üzere yağ ve karbonhidrat odaklı dengesiz beslenme ve hareketsiz yaşam sebep olmaktadır. Bunun sonucunda da dolaşım bozukluğuna bağlı olarak yağ hücrelerinde artış olur. Bu da fibröz bant formlarının bozulması ve esnekliğinin azalması şeklinde ortaya çıkar. Yağ hücreleri, fibröz bantların arasında sıkışıp dışarıya doğru çıkıntılar oluşur. Bu da deride portakal kabuğu görünümüne sebep olmaktadır. Selülit sadece kilolu kişilerde görülmez çok zayıf kadınlarda da oldukça sık rastlanmaktadır. Selülit tedavisinde, spor ve diyete ek olarak mezoterapi uygulanır.
Selülit mezoterapisi, uygulanacak bölgede dolaşımı düzelterek ödem oluşumunu engeller, yağ hücrelerini parçalar ve fibröz bant yapısında gerileme elde edilir.
Bölgesel incelme de istenmeyen yağları gidermek için ameliyat olmak istemeyen hastalara Liposuction’a alternatif bir yöntem olarak kullanılmaktadır. Yağlanma olan alanlara yağ dokusunu eritmek için direk enjeksiyon yöntemi ile yağ dokusunun içine yapılır.
Selülit ve bölgesel incelme mezoterapileri bölgesel incelme amacıyla veya lenf drenajını artırmak amacıyla kullanılan zayıflama cihazları ile kombine edildiğinde daha ekili sonuçlar elde edilmektedir.
Mezoterapi Uygulaması Nasıl Yapılır, Ortalama Kaç Seans Uygulanır?
Uygulama öncesi lokal anestezik krem ile uygulama alanı uyuşturulur. Sonrasında uygulama bölgesi steril edilir ve enjeksiyon işlemine başlanır. Uygulama ortalama 15 dakika kadar sürmektedir. Seanstan sonra yüzde hafif kızarıklıklar ve kabarıklıklar oluşabilir ancak bu etki beklenen ve geçici bir durumdur. Mezoterapi, kişinin ihtiyacına göre değişmekle birlikte çoğunlukla haftada 1 veya 15 günde 1 olacak şekilde 3-8 seans arasında yapılmaktadır.
Mezoterapi Etkisi Ne Kadar Sürmektedir?
Mezoterapinin etkisi kişiden kişiye, yapılış amacına, uygulandığı bölgeye ve seçilen ürüne göre farklılık göstermektedir. Anti-aging amaçlı mezoterapilerin etkisi 3 ile 6 ay arasında devam etmektedir. Bu nedenle belli aralıklarla tekrar edilmesi önerilmektedir. Düzenli olarak uygulamanın yapılması, cilt için ileriye dönük büyük bir yatırımdır.
Mezoteratapi Kimlere Uygulanmaz?
Gebelerde, emziren annelerde, kanser hastaları ve kontrolsüz diyabet hastalarında, kan pıhtılaşma bozukluğu olanlarda, ürtiker hastaları ve içeriğindeki maddelere karşı alerjisi olduğu bilinen kişilere mezoterapi uygulanmaz.
Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.