Yara İzi Tedavisi
Yara izleri, insanların dış görünüşünden ve dolayısıyla özgüveninden şikâyetçi olmasının nedenlerinden biridir. Kazalar, yanıklar, cerrahi operasyonların neden olduğu yara izlerinin tedavisinde amaç, izleri mümkün olduğunca az görünür kılmaktır. Yara izi tedavisi, yara izinin nasıl oluştuğu, izin süresi, yaralanma sonrası tedavi, yaralanma türü, kişinin vücudunun yaralanmaya verdiği tepki gibi birçok faktöre bağlıdır. Yara izi tedavisi protokolleri bu faktörlere bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Tedavinin zamanlaması yara izinin ve hastanın durumuna göre planlanır. Belirli yara tipleri için tedaviye hemen başlanabilirken, diğer yara tipleri için yaranın olgunlaşması için yaklaşık 6 ay geçmesi gerekir. Buna doktorunuz karar vermelidir.
Yara izi nasıl tedavi edilmelidir?
Her şeyden önce, yara ilk oluştuğu an düzgün iyileşmeyi sağlamak için yaraya uygun bir tedavi uygulanmalıdır. Yaranın oluşma nedenlerine göre tedavi şekilleri değişmektedir. Örneğin yara/kesik bölgesi cerrahi müdahale gerektiriyorsa uygun bir şekilde dikiş ile kapatılmalı, yanık varsa yanığa göre tedavi başlanmalıdır. Uygun tedavi uygulandığında ve enfeksiyon kapması engellendiğinde yaranın iyileşirken iz bırakma olasılığı azaltılabilmektedir. Tedavi sonrası hasta yara bakımı ve kontrolleri için doktorunun programını takip etmelidir. Yara tedavisinde iyileşmeyi hızlandıran veya iz oluşmasını azaltan topikal tedaviler, doktor kontrolünde kullanılmaktadır. Yara iyileşirken güneşten korunmak da iz oluşumunu azaltmak açısından önemlidir.
Tüm önlemler alınmasına rağmen bazı insanlarda yaralar iyileşirken aşırı bir kolajen üretimi oluşabilir. Bunun nedeni genellikle genetiktir ve yara izlerinde kabarma olarak kendini gösteren keloid veya hipertrofik skar’a neden olur. Bu kabarıklıkların tedavisinde sıkı bandajlar, lezyon içine kortizon enjeksiyonları, krem tedavileri, dondurma tedavileri ve lazer tedavileri tercih edilmektedir.
Karbondioksit Lazer ile İz Tedavisi
Lazer, yara izi tedavisinde en güçlü tedavi yöntemidir. Hastanın beklentileri gerçekçi olduğu sürece uygun yara izlerinde lazer tedavisi ile çok iyi sonuçlar alınabilir. Tek seans lazer tedavisi yeterli olmayabilir; Seans sayısı ve seans aralıkları iz tipinize göre doktorunuzun vereceği karara göre belirlenecektir.
Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.