Leke Tedavi Uygulamaları

Leke Tedavisi

Leke sadece deriyi ilgilendiren bir durum olabileceği gibi çok sayıda hastalığın bir belirtisi de olabilir. Bu nedenle lekenin tanı ve tedavisi mutlaka konusunda uzman hekimlerce yapılmalıdır.

Deride leke oluşumuna sebep olan birçok neden bulunmaktadır ve bu nedenler muayene ile tespit edildikten sonra tedavi nedene yönelik planlanmalıdır.

Gebelik, güneş ışınları ve hormon ilaçları leke oluşumunda en sık suçlanan nedenlerdir. Bunun dışında lekeler çeşitli ilaç ve kozmetikler, travmatik yaralar ve çeşitli deri hastalıklarına cevap olarak da oluşabilir. Uzman ellerde yapılmayan lazer işlemleri ve kimyasal soyma tedavileri de lekeye neden olabilir.

Bazen cilt lekeleri, deri kanserinin bir belirtisi olabilir. Bu nedenle zaman içerinde renk değişikliği, kenarlarında düzensizlik, üzerinde kanama, kaşıntı, kabuklanma veya açık yara oluşan lekeler deri kanseri açısından muhakkak bir dermatolog tarafından değerlendirilmelidir.

Melazma

Melazma kozmetik açıdan yaşam kalitesini olumsuz yönden etkileyen bir hastalıktır. Çok sayıda tedavi seçeneği olmasına rağmen tedaviye dirençli ve tekrarlama olasılığı yüksektir. Genellikle tedavide birçok yöntem bir arada kullanılır ve uzun bir tedavi süreci gerekmektedir.

Çoğunlukla gebelik, emzirme ve doğum kontrol ilaçları gibi hormon kullanımı sonucu meydana gelmekle birlikte güneş maruziyeti, solaryum, çeşitli ilaçlar ve kozmetik ürünler de neden olabilir.

Melazma daha çok kadınlarda görülmekle birlikte (%90) nadiren erkeklerde de görülebilir. Ten rengi koyu olanlarda daha sık görülür ve koyu tenliler açık tenlilere göre tedaviye daha dirençlidir.

Melazma Tedavisi Nasıl Yapılır?

Melazma tedavisinde lekenin yoğunluğu, yerleşim yeri (derin, yüzeysel veya her ikisi) ve ten rengi çok önemlidir.

Derin yerleşimli olanlarda ve koyu tenlilerde tedaviye direnç daha yüksektir.

Tedavi de genelde kombinasyon tedavileri tercih edilmektedir çünkü farklı tedaviler bir arada kullanıldığında daha başarılı sonuçlar elde edilmektedir.

Melasma tedavisinde, karbon peeling, kimyasal peeling, enzim tedavileri,  leke mezoterapileri, PRP, leke açıcı dermokozmetik ürünler ve lazer tedavileri çoklu seanslar şeklinde uygulandığında başarılı olur.

Melasma tedavisinde, tedavi yöntemi kadar güneşten korunma da önemlidir. Yaz-kış sabah, öğlen ve öğleden sonra, leke karşıtı güneş koruyucu kullanılması gerekmektedir.

  1. Leke Açıcı Kremler ve Serumlar

Hastaların evde de rahatlıkla uygulayabileceği ilk aşama tedavilerdir. Bu ürünler hazır alınabileceği gibi doktor tarafından reçete edilerek majistral şeklinde de hazırlanabilir. Sıklıkla içerisinde A vitamini, C vitamini, hidrokinon, kojik asit, arbutin ya da traneksamik asit gibi etken maddeler bulunmaktadır. Işık maruziyeti olmaması için bu ürünlerin genellikle gece kullanılması önerilmektedir.  Ancak bu tedaviler hassas deri yapısına sahip kişilerde ve yanlış kullanımda deride tahriş oluşabilme ihtimali olduğu için mutlaka bir dermatolog kontrolü altında uygulanmalıdır

  1. PRP(Trombositten zengin plazma)

PRP işlemi kişiden alınan kanın özel bir tüpe alınarak santrifüj işlemine tabi tutulduktan sonra elde edilen trombositlerden zengin plazmanın aynı kişiye enjeksiyon yolu ile geri verilme işlemidir. 2 hafta ara ile 3-4 seans uygulanan PRP işlemi cilde canlılık ve parlaklık verirken aynı zamanda mevcut lekelerin de azalmasında da fayda sağlamaktadır.

  1. Leke mezoterapisi: Leke tedavisinde leke mezoterapisi, ciltte meydana gelen lekeleri tedavi etmede oldukça etkili ve güvenli bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Ayrıca yılın her mevsiminde rahatlıkla uygulanabilir.

    Leke mezoterapisinde lekeli deri bölgesini tedavi etmek amacıyla içinde leke açıcı etken maddelerin olduğu mezoterapi solüsyonları, deri içine küçük iğneler kullanılarak enjekte edilir. Leke mezoterapisi için kullanılan başlıca etken maddeler: C vitamini, Traneksamik asit, Glutatyon, antioksidanlar, Retinoik asit, Arbutin ve Multi vitamin kokteyler olarak sıralanabilir.

    Mezoterapi uygulaması lekenin durumuna göre haftada 1 ya ya da 2 haftada 1 uygulanabilmektedir. Ortalama 4-8 seans uygulama yapılır ancak seans sayısı ihtiyaca göre daha fazla da olabilir. Leke mezoterapisi, PRP, topikal leke kremleri, peeling uygulamaları ve lazer tedavisi gibi başka yöntemlerle kombine edilerek uygulandığı takdirde daha iyi sonuçlar elde edilmektedir.


Mezoterapi Uygulaması Nasıl Yapılır, Ortalama Kaç Seans Uygulanır?

Uygulama öncesi lokal anestezik krem ile uygulama alanı uyuşturulur. Sonrasında uygulama bölgesi steril edilir ve enjeksiyon işlemine başlanır. Uygulama ortalama 15 dakika kadar sürmektedir. Seanstan sonra yüzde hafif kızarıklıklar ve kabarıklıklar oluşabilir ancak bu etki beklenen ve geçici bir durumdur. Mezoterapi, kişinin ihtiyacına göre değişmekle birlikte çoğunlukla haftada 1 veya 15 günde 1 olacak şekilde 3-8 seans arasında yapılmaktadır.

Mezoterapi Etkisi Ne Kadar Sürmektedir?

Mezoterapinin etkisi kişiden kişiye, yapılış amacına, uygulandığı bölgeye ve seçilen ürüne göre farklılık göstermektedir. Anti-aging amaçlı mezoterapilerin etkisi 3 ile 6 ay arasında devam etmektedir. Bu nedenle belli aralıklarla tekrar edilmesi önerilmektedir. Düzenli olarak uygulamanın yapılması, cilt için ileriye dönük büyük bir yatırımdır.

Mezoterapi Kimlere Uygulanmaz?

Gebelerde, emziren annelerde, kanser hastaları ve kontrolsüz diyabet hastalarında, kan pıhtılaşma bozukluğu olanlarda, ürtiker hastaları ve içeriğindeki maddelere karşı alerjisi olduğu bilinen kişilere mezoterapi uygulanmaz.

  1. Kimyasal Peeling

Peeling işlemi cildin yüzeysel tabakasında etki gösterir. Cildin hem yaşa hem de güneş gibi dış etkenlere bağlı oluşan hasar görmüş olan tabakasını yenilemek ve alttan gelen yeni hücrelere yer açmak için uygulanan bir yenileme işlemidir. Peeling işleminde cihaz işlemi olarak karbondioksit lazer cool peel uygulaması veya  topikal olarak meyve asitleri, glikolik asit ve TCA (trikloroasetik asit) gibi etken maddeler kullanılabilir. Hangi peeling kullanılacağı hastanın lekesine ve deri yapısına göre değişebilir.  Peeling işlemleri genellikle kış aylarında uygulanmaktadır.

Ortalama 3 haftada 1 kez uygulanan bu işlem yaklaşık 10-15 dakika sürer.  İşlem öncesi lokal anestezi kullanılmaz. İşlem sırasında hafif yanma hissi olabilir ancak bu geçici bir bulgudur.

Tüm peeling işlemleri cildi yeniler, parlatır, daha pürüzsüz ve yumuşak bir cilt yapısı oluşturur. Ayrıca ciltteki ton eşitsizliklerini giderir ve  kollajen yapısını güçlendirir  Leke tedavisinde ortalama 4-6 seans önerilir.

  1. Enzim Peeling (Cosmelan, Dermamelan)

Enzim peelingler leke tedavisinde oldukça başarılı bir uygulamalardır ve içerisinde lekenin oluşmasını baskılayıcı ayrıca hafif soyucu enzimsel maddeler bulunmaktadır

Cosmelan daha yüzeysel lekelerde, Dermamelan ise daha derin lekelerde kullanılmaktadır. Enzim peeling tedavisi güçlü bir işlemdir ve mutlaka konunun uzmanı hekimler tarafından uygulanmalıdır.

Deriye renk veren pigmentlere melanin pigmenti denmektedir. Melanin pigmentleri de derimizde bulunan Melanosit isimli hücrelerde üretilmektedir. Eğer melanositler fazla miktarda pigment ürettirse deride istenmeyen lekeler oluşmaktadır. Enzim peelingler leke tedavisinde Trosinase adlı enzimi baskılayarak Melanosit hücrelerinden leke oluşumuna sebep olan melanin pigmenti yapımını azaltmakta ve lekeli bölgelerde yüzeysel bir soyulma yapmaktadır.  Bunun sonucunda derideki melanin oluşumu azalarak cildin koyulaşmış bölümlerinin rengi açılır, alttan yenilenmiş bir deri ortaya çıkar ve bunun sonucunda da lekelerin etkin tedavisi sağlanmış olur.

Cosmelan – Dermamelan işleminin hangi lekelerde etkilidir.

Enzim peeling uygulamaları ileri yaşla beraber ortaya çıkan lekeler, melazma lekeleri, derideki hastalıklar ve travmalara bağlı oluşan koyu lekeler, akne lekeleri ve güneş lekelerinin tedavisinde etkilidir.

Cosmelan – Dermamelan Nasıl Uygulanmaktadır?

Öncelikle uygulayıcı hekim tarafından lekenin derinliğine ve hastanın deri tipine göre hangi ürünün kullanılacağına karar verilir. Cosmelan – Dermamelan leke tedavisi tek seanslık bir uygulamadır ve her kit kişiye özeldir.

Uygulama 2 aşamalıdır. İlk aşama hekim tarafından uygulanan maske diğeri ise hastanın evde devam edeceği kremlerdir. Maskenin tek seferde ve tamamının uygulanması gerekmektedir.

1.Uygulama yapılacak bölge tedavi seti içerisinde bulunan özel bir solüsyonla temizlenir.

  1. Maskenin tamamı uygulanır. Maske cildin tipine göre ortalama 8-12 saatbekletilir. Maskenin kalış süresine cilt tipine ve leke yoğunluğuna göre doktor karar vermektedir
  2. Belirlenen süre dolduktan sonra cildin evde ılık su ile yıkanması gerekir.
  3. Maske yıkandıktan sonra ikinci aşama olan bakım programına geçilir. Maske sonrası oluşan kızarıklık ve hafif soyulmalar için yaklaşık 5 gün yatıştırıcı kremler kullanılır. Sonrasında da lekeyi baskılayacak ev devam ürünlerine geçilir.

Leke tedavisinin etkili olması için mutlaka düzenli devam kremi uygulaması ile birlikte güneş koruyucu kullanımı gerekmektedir.


Cosmelan – Dermamelan İşleminin Etkisi Ne Zaman Fark Edilmeye Başlar?

Bu uygulama sonucunda koyu renkli lekeler açıldığı gibi cilt tonu eşitsizlikleri de giderilmekte ve cilt derinlemesine yenilenmektedir.

İşleminin etki gösterme süresi kişiden kişiye ve lekenin derinliğine göre değişmektedir. Ancak genel olarak tedaviden 1 hafta sonra değişiklikler fark edilmekte 2 ila 3 hafta arasında da deri daha parlak ve sağlıklı görünüme kavuşmaktadır. Koyu lekelerin fark edilir bir şekilde azalması ise 4 ile 6 hafta arasındadır.

Uygulamadan Önce ve Sonra Dikkat Edilmesi gerekenler nelerdir ?

Cosmelan-Dermamelan maskenin etkili olabilmesi için uygulamanın öncesinde ve sonrasında dikkat edilmesi gereken bazı hususlar vardır. Uygulamadan 1 hafta önce, tahrişe yol açacak ürünlerin kullanımı bırakılmalıdır.

Erkek hastalar, en fazla uygulamadan 2 gün önce traş olmalıdır. Maske temizlendikten sonra yapılandırıcılarla ve güneş koruyucularla cilt yatıştırılmalı ve doktor önerilerine harfiyen uyulmalıdır.

Uygulamadan sonraki 5 gün boyunca kızarıklık, hafif ödem ve yanma hissinin olması normaldir.

Bu şikayetler en fazla 1 hafta içerisinde düzelmektedir. Uygulama sonrasında belirli bir süre solaryum, başkaca soyucu tedaviler veya lazerler ve uygulama alanına epilasyon gibi işlemlerden uzak durmak gerekmektedir.

Güneşten koruyan kremlerin kullanımı, leke tedavisinde oldukça önemlidir; bu kremler kalın bir tabaka halinde sürülmeli ve güneşe çıkılacaksa 3-4 saatte bir tekrar edilmelidir.

Cosmelan – Dermamelan İşlemi Kimlere uygulanmaz?

  • Uygulamam bölgesinde aktif enfeksiyon ve açık yara olanlar.
  • Kronik deri hastalığı bulunanlar
  • Gebelik ve emzirme döneminde olanlar
  • İlacın içeriğinde bulunan maddeye karşı alerjisi olanlar

 

  1. Lazer Tedavileri

Lekelerin lazer ile tedavisinde pigment hücrelerini hedef alan Q- anahtarlı lazerler, ek olarak leke ile birlikte kılcal damarlar varsa kılcal damar lazerleri, çiller veya yaşlılık lekeleri varsa daha soyucu olan Karbondioksit lazer, Er -Yag veya Ktp , hem lekeyi azaltmak hem antiaging amaçlı IPL gibi bir çok lazer sistemi kullanılabilir. Lazer seçimi tamamen hastanın deri tipine ve lekenin neden kaynaklandığına göre değişmektedir.

Lazerler günümüzde çiller, doğum lekeleri, yaşlılık ve güneş lekeleri gibi birçok lekenin tedavisinde başarıyla kullanılmaktadır.  Açık tenlilerdeki yüzeysel lekelerde daha başarılı sonuçlar alınmaktadır. Derin lekeler için daha fazla seans uygulaması gerekmektedir. Seans aralıkları yaklaşık 3-4 haftadır ve seans sayısı hastadan hastaya değişmektedir.


Her cilt kişiye özeldir. Bu nedenle kişinin ihtiyaç duyduğu sağlık çözümlerini ve tıbbi desteği ona özel bir tedavi anlayışıyla vermek oldukça önemlidir. Uzm. Dr. Pınar Koç, dermatolojik rahatsızlıklarla ile ilgilenmekle beraber özellikle estetik ve kozmetik dermatoloji, dermatolojide lazer uygulamaları ve saç hastalıklarıyla da ilgilenmektedir. Detaylı bilgi ve danışmanlık için bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Whatsapp
Merhaba! Yardım almak istediğiniz konuyla ilgili bizlere WhatsApp hattı üzerinden ulaşabilirsiniz.
Dermatolog Dr. Pınar Koç
Merhaba, Size nasıl yardımcı olabilirim?
Çevrimiçi