Aleksandrite Lazer

Aleksandrite lazer nedir?


İstenmeyen kıllar, hem kadınların hem de erkeklerin ortak problemidir ve günümüzde bu sorunun çözülmesi için en sık tercih edilen yöntemlerin başında ise lazer epilasyon tedavileri gelmektedir.

Lazer epilasyonda kullanılan en güçlü ve altın standart olarak kabul edilen sistem ise Alexandrite lazer epilasyondur. Çünkü Alexandrite Lazer sisteminde kullanılan 755nm dalga boyundaki ışık, kılları yok etmek için kullanılan en etkili dalga boyudur. Alexsandrite Lazer özellikle kalın ve siyah kıllara sahip beyaz tenlilerde çok başarılıdır.

Aleksandrite lazerin diğer lazer sistemlerine göre avantajları nelerdir?

Aleksandrite Lazer, soğuk hava üfleyen cihazlarla birlikte kullanılır. Uzaktan atış yapıldığı için de deriye temas etmez. Ancak en önemli avantajı işlem sırasında tüm kıllar buharlaştığı için epilasyon yapılan alan ağda yapılmış gibi olur ve sonraki seansa kadar da yapılan alan temiz kalır. Bu da lazer yaptıran kişiler için oldukça büyük konfor sağlamaktadır.


Lazer epilasyon kılları nasıl yok eder? Derin dokularıma veya organlarıma zarar verir mi?

Lazer epilasyon, kıl köküne lazer enerjisinin iletilmesi ve lazer enerjisinin kıl kökünde ısı enerjisine dönüşmesi prensibiyle etki eder. Kıl köklerini yeniden büyümeyi önleyecek bir sıcaklığa kadar ısıtarak etkili bir şekilde zarar verirken aynı zamanda kıl olmayan çevre dokuya zarar gelmesini önler. Bu şekilde kıl kökleri zamanla zayıflayıp yok olur. Lazer epilasyon sisteminde kullanılan dalga boyları sadece deride bulunan kıl foliküllerini hedef alır ve derin dokulara kadar inmez. Bu nedenle lazer epilasyon sırasında iç organların etkilenmesi mümkün değildir.

Hangi cilt ve kıl tiplerinde etkilidir? Yaz aylarında tedavime devam edebilir miyim?


FDA onayına sahip bu sistemi özellikle açık tenlilerde, siyah ve kalın kıl tipine sahip hastalarda kullanmaktayız. Koyu cilt tipine sahip hastalarda Aleksandrite sistem yerine Diyot epilasyon sistemini tercih etmek daha güvenlidir.
Alexandrite Lazer tedavisine eğer yaz aylarında güneşle temas edilmeyecekse devam edilebilir. Ancak güneşle temas olacaksa sadece genital bölge ve koltuk altı gibi güneş görmeyen alanlara uygulama yapılabilir diğer bölgelere yapılamaz.


Aleksandrite lazer yüz bölgesinde kullanılır mı?


Yüz bölgesindeki kılların azaltılması çoğu zaman vücut kıllarına göre daha uzun seanslar gerektirmektedir ve bu durum tüm lazer sistemleri için geçerlidir.
Biz yüz bölgesine Aleksandrite lazer kullanımını tercih etmiyoruz çünkü yüz bölgesinde bazı hastalarda epilasyon sonrası kıllanma artışına sebep olabilir. Bu nedenle de yüz bölgesinde ki kıllanma tedavisi için, bu riskin daha düşük olduğu Diyot epilasyon tedavisini kullanmaktayız.


Aleksandrite lazer ince kıllarda etkili midir?

Kıllar kalın ve siyah ise aleksandrite lazer tek başına yeterli olur. Fakat ince kıllarda lazerle sonuç almak zordur, tek başına aleksandrite lazer yetmez. Kılları ince ve açık renk olan kişilerde ise aleksandrite lazerle birlikte buz lazer kullanılması etkinliği artırmaktadır.


Kıllarım kaç seansta biter ve seans aralıkları kaç günde bir olmalıdır?


Seans ihtiyacı kişinin hormon durumuna, kıl tipine, genetik yatkınlığına ve seanslara düzenli devam edip etmediğine göre değişmektedir. Bu nedenle en az 6 seans olmakla birlikte istenilen sonuçlar alına kadar seanslara düzenli devam edilmelidir.
Aleksandrite lazer epilasyonun ilk seansından 15 gün sonra 1 kez kontrol seansı yapılmakta, diğer seanslar ise ortalama 5 ile ve 6 hafta arasında kontrol yapılmadan devam etmektedir.

Lazer epilasyon işlemi sırasında ne hissedeceğim veya çok acı çeker miyim?


Hiçbir lazer epilasyon işlemi için tamamen ağrısız ve acısız demek mümkün değildir. Ancak işlem esnasında görülecek ağrının çok az olduğu bilinmelidir.
Uygulama sırasında kullanılan soğutucu ise işlem sırasında ciltte ferahlama sağlamaktadır.
Ağrı eşiği çok düşük olan hastalarda ise özellikle genital bölge gibi hassas bölgeler, uygulama öncesi topikal anestezik kremlerle uyuşturulduğunda rahatszılık hissi çok daha az olmaktadır.


Erkekler de lazer epilasyonu rahatlıkla yaptırabilir mi?


Günümüzde birçok erkek istenmeyen kıllardan kurtulmak için lazer epilasyon yaptırmaktadır. Erkek kılları kadınlara kıyasla daha kalın ve daha yoğun olduğu için Aleksandrite lazer sistemi ile daha hızlı sonuç almak mümkündür. Erkek hastalarda çoğunlukla Aleksandrite lazer epilasyonla başlayıp tüyler iyice azaldığında gerekirse Diyot epilasyon sistemine geçmek tedavi etkinliğini daha da fazla artırmaktadır.

Ağda veya ip gibi işlemlerle kıllar alındıktan sonra lazer yapılabilir mi?

Bu tarz işlemler ile kıllar alındıktan sonra eğer lazer epilasyon yaptırmak istenirse bir süre bekleyip tüm kılların çıkması gerekmektedir. Çünkü lazer epilasyon işleminden beklenen verimin alınabilmek için cihazın kıl köklerini fark edebilmesi gerekmektedir. Aksi halde beklenen verimi almak mümkün olmayacaktır.


İşlem öncesi ve sonrası nelere dikkat etmeliyim?


Lazer epilasyon uygulamaya karar verildiği zaman kıl köklerini tamamen alan, ağda gibi yöntemler tamamen bırakılmalıdır. Eğer bu işlemlerle kıllar alındıysa tüm kıllar çıkana kadar beklemek gerekmektedir. Aleksandrite Lazer sisteminde lazerin kıl köklerini görebilmesi için kılların bir miktar görünür olması gerekmektedir. Bu nedenle işleme gelmeden 3 gün önce kılların bir miktar kısaltılması yeterlidir.

Kadınlarda lazer epilasyon işlemi yapılarken regl tarihleri ile çakışması pek önerilmez çünkü bu süreçte hem ağrı eşiği daha düşmektedir hem de genital bölge epilasyonu uygulanacaksa daha zor olmaktadır.

Lazer epilasyonda riskler nelerdir.


Lazer epilasyon eğer merdiven altı gibi tabir edilen yerlerde, konusunda uzman olan doktor kontrolünde ve FDA onayına sahip olmayan cihazlarla kontrolsüz bir şekilde uygulandığında yanık gibi istenmeyen etkilerle karşılaşma oranının yüksek olduğu bilinen bir gerçektir. Her ne kadar estetik bir prosedür gibi görünse de lazer epilasyonun da tıbbi bir işlem olduğunu unutmamak gerekir.
İşlem sonrası cildin güneşten korunması ise dikkat edilmesi gereken bir diğer unsurdur. Lazer uygulanan ve güneşle teması bulunan bölgelere özellikle güneş kremi kullanılmalıdır.
Lazer epilasyon sonrası bazı ciltlerde geçici bir kuruluk hissi gelişebilir. Bu durumda da nemlendirici kremler kullanılması önerilmektedir.

Epilasyon işleminden fayda görmemek mümkün mü?

Özellikle Polikistik over hastalığı veya böbrek üstü bezlerinin fazla çalışmasına bağlı hormon bozukluğu olan kadın hastalarda lazer epilasyona yanıt alma oranı düşmektedir. Bu hasta gurubunda lazer epilasyon yapılsa bile ileriki yılarda tekrarlama oranı diğer hastalara göre çok daha yüksektir.

Bazen genetik olarak kıllanmaya yatkın olan kişilerde hormon düzeyleri normal olsa da hormonların reseptörler üzerinde ki etkisi güçlü olabilmekte ve lazer epilasyonda istenilen sonucun alınmasında zorluk çıkabilmektedir.

Lazerepilasyon kimlere yapılmaz?

• Hamile olanlara
• Işığa karşı yüksek hassasiyeti bulunanlar veya yoğun ışık ile alevlenen bağ dokusu hastalığı olanlarda.
• Epilepsi hastalarına
• Ciltte kuruluk ve hassasiyet yaratan Roaccutane gibi ilaç tedavileri sırasında (Tedavi bitiminden sonra yaklaşık 4-6 ay arası beklemek gerekmektedir)
• Kanser tedavisi devam eden kişilerde
• Ergenlik dönemine yeni girmiş ve henüz kıl gelişimi tamamlanmamış gençlere
• Cilt yüzeyinde aktif enfeksiyon varlığında

 

 

WhatsApp
Hello! You can reach us via WhatsApp for any assistance you need.
Dr. Pınar Koç
Need help? Contact Us
Online